Римски град никне бавно и полека от двете страни на жп линията Ловеч-Троян до троянското с. Ломец, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Ловеч. Древното селище е основано с името Состра през 147 г. в годините на римския император Антоний Пий, а в края на 5 век пък бива заличено окончателно от хуните.
От 5 лета насам археологически експедиции начело с д-р Иван Христов от Националния исторически музей /НИМ/ го отвоюват педя по педя от долината на р. Осъм и надграждат руините му под  надзора на шефа на НИМ проф. Божидар Димитров.
"Состра заслужава да бъде вписана в книгата на Гинес още сега. Тя е уникална. Никъде по света няма римска крепост, която да се разделя от жп линия и да е на 50-ина м от главен асфалтиран път. В нея може влакът да спира и туристите да попадат направо от вагона сред един възроден античен свят. Това я прави бисер за културно-историческия туризъм у нас", заяви пред наш екип проф. Димитров.
Според него възкресението на Состра било възможно единствено поради общите усилия на НИМ и тримата му партньори от Троян - общината, Ротари клуб и Музея на занаятите. "Толкова ползотворно разбирателство между четири институции, каквото е нашето, може да се срещне изключително рядко в България днес. Благодарение на него е уредена както по-нататъшната съдба на находките, така и реставрацията, и консервацията на обекта", добави проф. Димитров.
По думите на д-р Иван Христов от първата археологическа "копка" до днес от някогашния град на 17 римски мили южно от Ловеч  /б.а.- 1 римска миля = 1482 м/ били проучени: голяма крепост, цивилни селища, занаятчийски квартал, некрополи, пътища и по-малки улици. Днес "Состра" осигурявала до 25 нови работни места, част от тях заемали семейства от с. Ломец.
"Ще възстановим крепостните кули на височина до 12 м, а стените - около 10 м. Не знам кога, но ще стане. Честно казано, преди година изобщо не го вярвах, сега обаче - да!", призна археологът от НИМ. /БЛИЦ