Изключително рядък печат на византийския император Андроник Втори Палеолог откриха археолози при теренно проучване край Перперикон. Той е намерен на 2 километра от скалния комплекс, в района на древен римски път. В света има само 10 подобни печата, като цената им в Интернет достига 2 500 евро.
От едната страна на печата е изобразен император Андроник Втори, а от другата – Христос. С него са били запечатвани важни документи на Византия. Археолозите предполагат, че той е от императорска заповед до военноначалник в Родопите от времето на гражданските войни, разразили се в края на управлението на Андроник Втори.

Сред последните находки в района е и средновековно устройство за дестилация на алкохол. Устройството е открито в каменното светилище на Орфей край село Татул. То е добре запазено, въпреки, че е престояло под пластове пръст и пепел 9 века. Изработено е от глина. Високо е 40 см и работи на принципа на съвременните казани за ракия. Било е използвано от магьосници и алхимици за приготвяне на билкови отвари и алкохоли в малки количества. Подобни съдове, наречени аламбици, са били разпространени в Европа през средните векове. /БЛИЦ