След първата целувка актрисата Йоана Буковска си забравила текста от вълнение. „Забравих си текста! Защото тя беше непредвидена, като всяка първа целувка”, споделя самата тя преди време. А във въпросния конкретен случай тя е била на сцената, за да изпълни ролята на Жулиета. Целувката, разбира се, била от Ромео!
Всъщност Йоана Буковска винаги разкрива неподозирани факти от живота си и на сцена, и извън нея, просто защото за нея да бъде честна с публиката, е водещ фактор. А цялата палитра истинност в нея видяхме и дори почувствахме в образа й на Виолета Захариева от хитовия български сериал „Откраднат живот”. Това е и един от образите, в името на който Йоана взема кардинално решение да промени драстично външността си. Тя отрязва косата си толкова късо, че успява за секунди да разтърси аудиторията. Но целта е постигната – по-реалистично пресъздаване на образа.

„Общоприета максима е, че
когато една жена си отреже косата,
това винаги е вид ново начало


опит да рестартираш живота си, да „скъсаш” с миналото”, казва Йоана. И добавя нещо много интересно по този въпрос:

„Мисля, че ми се случва за 5-6 път, като това е третият, когато го правя заради професията си. Това е силно изразно средство, което ти дава различно усещане, но е проблем при някои от другите роли в момента, защото тази визия не подлежи на моделиране, както дългата коса. Но тук на помощ в театъра идват перуките и шапките. Затова напоследък се шегуваме, че тази вечер ще влизам „в косата”, а не „в кожата” на поредната ми героиня...”.



Частите на пъзела в личния й живот са подредени

В личния си свят обаче частите от пъзела за актрисата са много добре подредени. След като среща властелина на сърцето си в лицето на съпруга си Иван Давидов, чаровната актриса дори измисля като по детски миниприказка за него, която озаглавява „Как се появило И-краткото”.

„Имало едно време едно тъжно и самотно И, на което все нещо му липсвало, но никой не знаел какво е то. Никоя от другите букви не разбирала защо то тъгувало и бледнеело, като всичко си му било на мястото. Докато един ден, точно в нощта на Нова година, когато се сбъдват желанията, до него се приближило едно друго И, хванало го за ръка и те тръгнали заедно в тъмата. Тогава нашето тъжно И, открило какво му липсвало и се усмихнало – Й!”, гласи приказката. А иначе

двамата се събират на една Нова година
историята след това прилича много
на някой сантиментален роман.


Мъжът в живота на Йоана Буковска – Иван е бизнесмен, много далеч от артсредите и актьорството. Той е експерт в европейските проекти в България, шеф на австрийска фирма в София. Сериозен, стабилен мъж, който е успял да спечели сърцето на една от най-големите бунтарки в родния театър. Защото Йоана Буковска държи на принципите си не само в личния живот, но и на сцената. Крайно естествена и болезнено откровена, актрисата нерядко предизвиква срещу себе си доста нечистоплътни клевети и всевъзможни истории. Но хич не се влияе от сюжетните линии в тях!

За Буковска животът е една безкрайна борба и доказване.

„Една жена е силна, когато знае, че може да разчита само и единствено на себе си. С риск да прозвучи феминистки – когато вярва в собствените си възможности, без да е зависима от пари, протекции, власт или мъж. Но една жена се чувства пълноценна, когато вижда красотата си, отразена в очите на мъжа до себе си, когато не се страхува да падне, защото знае, че има кой да й подаде ръка”, разсъждава актрисата.


Баща й Христо Буковски има специално място в сърцето й 

В живота на Йоана Буковска има и още един много специален мъж – Христо Буковски! Това е човекът, когото тя нарича „татко”, без той да е биологичният й баща. Носи и неговата фамилия.
„Аз имам двама сина от предишен брак, но още съвсем малка тя ме помоли да ми казва „тате”. Много добър, всеопрощаващ и мил човек е Йоана. Тя е моята сбъдната мечта да имам дъщеря”, откровен е бащата на актрисата, чиято визитна картичка са книгите – и постоянният стремеж да повдига духа на българите с изнасянето на документи и историческа фактология, прикривана умишлено във времето. Той е писател и някогашен журналист.
„Минал съм през много трудности. Отгледал съм три деца. Ожених се на 25 години. Не бях навършил 26, когато вече имах син. Година и половина по-късно вече имах втори син. След това дойде и Йоана. Това бяха години наред, в които трябваше много да се работи, за да мога да отгледам децата. Големите книги и сериозните изследвания просто се трупаха – едни огромни папки, които аз сега реализирам една по една. Никога не ми е било лесно. Не съм получил като наследство жилището си. Сам съм го изградил. И в него и досега продължавам да работя”, бе до болка откровен в интервю за народното издание преди няколко години бащата на Йоана.

Подготви Анелия ПОПОВА