На теория няма нищо по-хубаво от лято, прекарано под горещото слънце във Франция. Ако не броим трима тийнейджъри, любовна интрига, развод и непредвидена бременност. Това със сигурност не е ваканцията, на която Лия се е надявала.

Но семейството на сестра й – Мишел, се разпада и сестринският дълг повелява на Лия да помогне в трудната ситуация. Когато всичко се обърква, Лия е оставена да се справя сама с племенниците си. В този критичен момент на помощ й се притичва съседът – привлекателен пилот на хеликоптер, разведен, баща на тийнейджър. Двамата обединяват сили, за да бъдат децата винаги нахранени и в добро настроение.
А в крайна сметка може да се окаже, че и на двама им се иска летният флирт помежду им да не е само за ваканцията.
 Три неща, с които „Само за ваканцията“ ще ви изненада
 
Управление на хеликоптер в екстремни ситуации
Докъде е готов да стигне един писател за своята книга? Сю Муркрофт задава този въпрос в края на романа си, след което ни разказва докъде е стигнала самата тя. Нейният герой Ронан Ший е пилот на хеликоптер, който се възстановява от травма на рамото след аварийно кацане. За да опише най-достоверно това преживяване в книгата си, авторката на „Само за ваканцията“ решава да се качи на хеликоптер, който симулира катастрофа. Подробно описание на симулацията ви очаква в края на романа, а преди това Ронан ще ви разкрие още интересни тънкости, свързани с управлението на тези машини.
 
Високоскоростни вълнения
Освен че авторката е почитателка на силните усещания, една от героините й също обича бързите скорости. Лия притежава „Порше Кайман“, умее да завива с ръчна спирачка и участва в каскади, дрифтинг, ралита... Въпреки всичко, накрая най-екстремното преживяване за нея се оказва гледането на двама тийнейджъри в чужда страна.
 
Ускорен курс по дегустация на шоколад
Сю Муркрофт решава да даде на Лия не само бърз автомобил и разнообразни интереси, но и най-сладката професия – дегустатор на шоколад. Читателите също ще могат да научат малко повече за опитването и приготвянето на шоколад. Ето няколко интересни насоки за една професионална дегустация:
  • Първо обърнете внимание на опаковката, защото качественият шоколад обикновено получава качествена опаковка. Важно е каква е повърхността и цветът на шоколада, дали резонира при отчупване, дали краищата на парчето са остри и какъв е ароматът му.
  • Шоколадът трябва да е със стайна температура заради консистенцията, но и защото твърде хладните температури възпрепятстват способността да се долавят вкусовете.
  • За да се насладите на вкуса на шоколада, пийнете вода и хапнете малко сух хляб – така ще изчистите небцето си.
  • Едва тогава поставете парченцето върху езика си и оставете вкусовете да се освободят...
 
 
Бонус: идеи за следващата ви ваканция
Както подсказва заглавието, „Само за ваканцията“ ни настройва на ваканционна вълна и от книгата може да почерпите много идеи за следващата си почивка. Освен Страсбург и околностите, историята отвежда героите в Карвенделските Алпи, Инсбрук, напомня ни, че Щутгарт и музеят на „Мерцедес“ са само на два часа от Елзас, и споменава редица забележителности в Лондон. Ако търсите вдъхновение за летни пътешествия, със сигурност ще го откриете сред страниците на книгата.