Освен с ефектните си женски силуети в рокли от месинг и бронз, скулпторът Живко Седларски е популярен и с атрактивните си дървета от стомана. Изваял е над 80, като някои от тях достигат височина 7 метра. 

Монументалните дървесни скулптури на българския художник са пръснати из Франция, където живее и твори от години. Те красят паркове, замъци, училищни дворове, площади. Италия и Китай също са приютили някои от оригиналните железни дървета на автора. А едно от по-малките кокетничи на верандата на частен дом в кв. „Лозенец” в София.

Началото
Историята на стоманените дървета на Живко Седларски започва преди 20 години, през 1998 – ма. Местната управа на град Бетон край Рен му поръчва да направи за улично кръстовище скулптура, която да пресъздава природата. Заради намиращия се наблизо парк решава да създаде гигантско дърво, високо 8 метра.

„Реших чрез скулптурата да пренеса частица от парка, частица от природата върху бетона, върху кръстовището", спомня си днес авторът.

Проектът претърпява промени. Дървото е завършено през 1999 година, с височина 4,5 метра и е поставено не в Бетон, а в частен парк в Нувуату, отново край Рен.

Идеята в развитие
Година по-късно през 2000 г. българинът печели конкурс за създаването на три  мащабни скулптури на дървета за Лицея по ресторантьорство „Франсоа Биз” в Бонвил. Дърветата той изработва отново от стомана, с внушителните размери от три, четири и шест метра и половина.

„Разположил съм дърветата в триъгълник. Голямото е пред самия лицей. Четириметровото е встрани и гледа към Алпите. Третото дърво, най-малкото е вътре в самия лицей в един въздушен кладенец, ограден от четирите страни със стъкло. От едната страна се вижда кухнята, от другата ресторанта, от другите две страни се виждат администрацията и кабинетите на лицея.

Така, когато хората влязат в ресторанта виждат скулптурата, а от другата  страна как храната им се приготвя в кухнята", разказва създателят на композицията.  

Гората на Живко
Мащабните дървета от стомана печелят популярност, харесват се и Седларски продължава да създава още от тях в по-широка гама размери, от 30- 40 сантиметра  до 6,5 метра. Днес изваяните от него дървета са повече от 80. Наричат ги „Гората на Живко” и могат да се видят на най-различни места.

Високо около метър дърво краси Ритуалната сватбена зала в град Рен.

Няколко кметства във Франция също си поръчват от големите метални скулптури, напомнящи ни за природата и гората.

3,5 - метрово дърво авторът изгражда за Лесотехническия лицей в град Фужер, като в процеса по създаването на скулптурата участват и завършващите тогава ученици.

Две три метрови дървета Живко Седларски има и в замъка Bois Guy (Боа Ги),  където е експонирана емблематичната за твореца скулптура – „Rainbow In The Darк” -  “Дъга в Нощта” -внушителна женска фигура в рокля от полирана неръждаема стомана. Именно тя поставя началото на темата „Рокля” в творчеството му.

В боулинг центъра на Cap Malo в Рен е разположена скулптурната композиция Forêt Malouine  (Форе Малойн) от четири гигантски дървета с размери от 5,00 до 5,30 метра. Те изпълват вътрешното пространство на престижния за града развлекателен център.

Дърветата в Cap Malo  се отличават цветово от всички останали, които авторът създава. Скулпторът твори стоманените си дървета в червен и син цвят. Винаги. Тези в боулинг центъра обаче са сребрист металик. Това става по настояване на архитекта на сградата,  след сериозен спор между двамата.

„ Идеята на архитекта е била вечер да се пускат светлини, които да се смесват върху дърветата. Ефектът беше изключителен. Ако знаех това, нямаше да споря толкова много", признава с усмивка днес Живко Седларски.

Негови скулптури на дървета има също в Италия и Китай. Те са с височина 2-2.50 метра.

И ако в природата дърветата са широколистни и иглолистни, стоманените дървета на Живко Седларски се отличават по това от какъв метален профил са изработени - кръгъл или квадратен.

„Борове не правя, защото ми е трудно с игличките", отсича категорично с широка усмивка скулпторът.

Получилият признание по света български автор е любител на природата. Затова и ателието му във Франция се намира в живописно селце, край река, сред дървета и много зеленина.

Визитка
Живко Седларски е роден през 1958 г. в гр. Елхово.  Първият досег с изкуството получава в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от баща си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата.

През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г.  Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.