Поклонението пред големия пловдивски художник Анастас Константинов започна в галерията му в Стария Пловдив. Живописецът почина внезапно в петък.



Стотици приятели и ценители на изкуството на Анастас Константинов дойдоха да отдадат почитта си към него и да запалят свещ. Опелото бе в църквата "Св. Георги".

За Анастас Константинов се говореше като за един от гениите на съвременната българска живопис. Тези, които са успяха да се докоснат до картините му, знаеха, че е отдавна е надминал времето си. В къщата му в Пловдив, която бе винаги отворена за приятели, се стичаха хора от целия свят, за да видят картините му. Самият художник успява да сътвори със собствените си ръце и много труд в рамките на няколко години уникална подземна галерия, където излагаше монументалното си творчество. 

Анастас Константинов завършва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет 1982 г. През 35-годишната му творческа кариера има над 40 самостоятелни и 120 групови изложби. Негови творби са притежание на Национална художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия и почти всички градски художествени галерии в България, собственост на акционери на МОМА – Ню Йорк, както и в значими колекции в Европа, Съединени щати, Арабски емирства, Япония и др.