През 2016 г. световната политика завинаги промени облика си. Сред морето от слогани и обещания изборите в най-могъщата държава на планетата най-неочаквано бяха спечелени не от „професионален политик”, а от милиардер, чиято противоречива слава го преследва като бизнесмен, шоу-звезда, и по време на предизборната му кампания.

Две години след като Доналд Тръмп зае поста на 45-ия президент на САЩ, на американския пазар се появи „Страх” от Боб Удуърд – журналиста, помогнал за разкриването на скандала „Уотъргейт“, довел до оставката на американския президент Ричард Никсън през 1974 г. Книгата моментално се превърна в безапелационен бестселър и предизвика агресията на държавния глава в Twitter.

Месеци преди президентските избори на 20 ноември 2020 г. и в разгара на световна пандемия, в която съдбата на стотици хиляди американци зависи от решенията на държавния им глава, тази поразителна книга излиза на български език в превод на Георги Иванов и с логото на издателство „Сиела”.
В „Страх” един от най-авторитетните американски журналисти, отразявал управленията на деветима президенти и двукратен носител на „Пулицър“, разкрива в неподозирани детайли не само хаоса и противоборствата в Белия дом през последните години, но и как се вземат най-важните решения за външната и вътрешната американска политика.
 



Това не е книга „за” или „против” Тръмп. Удуърд проследява с безкомпромисна прецизност не само действията му, но и на хората, с чиято помощ той успя да съкруши кандидата на демократите Хилари Клинтън – и най-вече кой е Стив Банън.

Позовавайки се на разговори с хора от най-близкия кръг на Тръмп и изграждайки книгата си на база събраната информация от срещи, лични дневници, протоколи и правителствени документи, той описва как са вземани ключови решения в сферата на външната политика, а също и за вътрешни въпроси като търговията, митата, имиграцията, данъците и други яростно оспорвани теми от американската вътрешна политика. Не са пропуснати войните, разтърсили социалния и политически живот на  САЩ – изострените отношения с ФБР и медиите, скандалите около личния живот на милионера и др.

„Страх”  навлиза в кухнята на Белия дом, без да спекулира и да създава fake news. Това е практически учебник по журнали­стика и по демократичен популизъм, в който ще откриете една звучаща почти невероятно, но съвсем истинска и смущаваща история – документ на времето, в която изпълнителната власт на най-могъщата държава в света в продължение на години е пред нервен срив и окована в най-безмилостния страх – страха от властта.

„Истинската власт е – дори не искам да използвам думата... страх!“

Кандидатът за президент Доналд Дж. Тръмп в интервю с Боб Удуърд и Робърт Коста на 31 март 2016 г. в сградата на старата поща, която Тръмп превръща в луксозния „Тръмп Интернешънъл Хотел“, Ва­шингтон