Курсови проекти на студенти трети курс, специалност архитектура, в „Университета по архитектура, строителство и геодезия” в София днес бяха представени от техни преподаватели в Заседателната зала на Община Бургас. Плановото задание носи заглавието „Морска градина Бургас. Детска зона и зона на цветята”, предаде кореспондентът на БЛИЦ в града.
На презентацията присъстваха кметът на града Димитър Николов, главният архитект на общината Веселина Илиева, председателят на Съюза на архитектите в Бургас арх. Владимир Милков, ръководителят на Катедра „Градоустройство” проф. арх. Веселина Троева и д-р арх. Георги Бояров.
В заданието вземат участие 70 студенти от специалност „Архитектура”, които са изготвили общо 30 проекта. Те са оценени от преподаватели от университета, в който се обучават и от експерти от Община Бургас. Най-добрите разработки, 16 на брой, бяха изложени в залата и представени от ръководителят на катедра „Градоустройство” проф. Троева. „Нашата Катедра винаги е търсела начин да обогати опита и познанията на студентите с практически задачи и в тази връзка това е една много добра инициатива. Задачата беше сложна, много отговорна, но едновременно с това и много интересна”.
Кметът на Община Бургас Димитър Николов изрази благодарност към студентите и преподавателите от УАСГ и сподели, че креативността на младите хора ще превърне Морската градина в още по-красиво и привлекателно място.
Курсовият проект е по учебната дисциплина „Паркова и ландшафтна архитектура” и е съвместна инициатива на Община Бургас и УАСГ. Студентите са поканени от Общината да предложат иновативни, нестандартни и вдъхновяващи идеи за развитието на Морската градина в частта между зона „Флората” и северния край на парка до Атанасовското езеро. Основните зони за реконструкция и обновяване, подлежащи на разработка от бъдещите архитекти са Зоната за изложба на цветя „Флора”, района около Пантеона, детска кът и контактна зона с плажната ивица. Проектите ще останат изложени в Заседателната зала на Община Бургас от 08 до 15 август и ще могат да бъдат разглеждани в следобедните часове от 15.00 до 17.00 ч.  /БЛИЦ