„Без изкуство светът е нищо!“, възкликна с типичната за италианец емоционалност световноизвестният абстракционист Албино Пити на откриването на изложбата си „Post hac“ в столичната галерия Нирвана, която през последните години се утвърди като един от най-престижните центрове за изкуство у нас. Албино Пити, на чието творчество са посветени 25 книги, нареди 27 картини в галерията на Ники Младжов.

Изложбата бе открита от Луиджина Педди директор на Италианския културен институт. „Тази година се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Италия. За нас е огромна чест да се докоснем до изкуството на Албино Пити“, сподели собственикът на галерия Нирвана Ники Младжов. Албино Пити, известен с редицата си пърформънси, го включи в арт-експеримент, в който двамата позираха в огледални пози пред платната на абстракциониста.

Прокурът Христо Граматиков, благодарение на когото Албино Пити гостува в Нирвана, представи твореца през призмата си на колекционер, ценител и приятел на големия творец. „Когато гледаме картините на Албино Пити, озарени от милион цветове, сякаш чуваме как пръските боя падат върху платното. Нищо не е случайно: италианският художник Албино Пити открива днес изложбата си в галерия Нирвана, която се намира в сграда-паметник на културата, създадена през 20-те години на миналия век от италиански архитект“, хвърли светлина върху преплитането на изкуството с историята младата художничка Моника Тошева, която е куратор на изложбата.



Ярките картини, създадени с бързи движения на четката и привличащи с изобилието от цветове и различни текстури, заковаха като магнит погледа на тв звездата Ники Кънчев. Скулпторите Валентин Старчев и Кунка Димитрова, художникът Николай Янакиев, Диана Дафова и дъщеря й – художничката Лили Сотирова, дипломати, бизнесмени и представители на артистичните среди стояха повече от два часа пред творбите на италианския майстор. Вниманието привлякоха две атрактивни дами – съпругата на Албино Пити – Ина, и сестрата на прокурор Граматиков – Наталия.

„Не копирайте, дайте свобода на таланта си! Изкуството е любов“, бе категоричен Пити, който очерта с пръстите си огромно сърце във въздуха.

Албино Пити става прочут още през 70-те години – по това време създава скулптури от изхвърлени предмети. Той поставя началото на ново течение в изкуството – експансионизъм, и е един от основателите на друго ново течение - трансвизионизъм.

Пити е основател на международната група за изкуство „art, world, force“. Албино Пити участва в над 500 изложби, и освен че е прочут с таланта си на художник, е известен и в музикалните среди – той е талантлив перкусионист. Последният му персонален концерт като барабанист е в Балагер, Испания, където рисува върху платно, дълго 50 метра за музейната фондация Маргерите Д’Есте.
 



„За Пити повърхността на платното е екзистенциално пространство и затова то се населява от художественото движение като метафора на моментното преживяване“, пише световноизвестният художествен критик и историк Джорджо ди Дженова.

„За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!”, категоричен е прочутият в цял свят критик Гулиелмо Джиглиоти. Експлозията от цветове вече привлече вниманието на колекционери от България и чужбина, които проявяват интерес към платната на Пити в Нирвана.

Картините на Албино Пити ще могат да се видят в арт пространството на галерия Нирвана в продължение на един месец.