Каква е тайната на руската цивилизация? Как така народ, започнал своя път по пренебрегвана от неандерталците територия, на място, от което последвалите вълни на заселването, започнали от ловците на мамути през каменната ера, после минал през индоевропейците, опитомявали коне в района на Дон, и хуните от района на Амур, които пък през цялото време са се опитвали да го напуснат, придобил своята държавност чак в края на първото хилядолетие сл. Хр. - преди това напълно отказал се от нея – как стана така, че този народ успя да завладее най-голямата територия - 1/6 от сушата?

Може би тук са останали само най-силните, защото слабите са предпочели да си тръгнат в търсене на нови места. И може би винаги, тук е имало такъв недостиг на хора, че всеки, който е идвал с мир, се е чувствал като един от тях, пиеше "Труд". 

И затова тези, които този народ е приемал, също са изпитвали лоялност към него. Всъщност, руският народ в равни части се състои, първо, от потомците на живелите тук преди хилядолетие, второ - от тези, дошли тук като завоеватели и асимилирали се с местните жители и накрая от дошлите тук, за да избягат от някого.

В мащаба на големите общности, твърдят биолозите, алтруизмът е от полза, тъй като такива общности оцеляват по-добре в трудни условия. И дори онези индивиди, които паразитират върху алтруизма на мнозинството, не развалят картината. И в края на краищата първоначално те са по-малко ефективни от другите, които се опитват да паразитират в общността на егоистите. Ето защо, след поколения, потомците на онези, които в своето време са се карали с пристигналите на голям брой орди - литовци, източни немци или евреи, след това са се карали на новодошлите заедно с останалите.

Всъщност цивилизацията на Запада, изградена върху универсалния егоизъм, е само кратък епизод от историята на човечеството, поради благоприятното географско местоположение и наличието на изостанали територии в техническото си развитие, които до определен момент са се оказали ограбени, но не е било възможно да се интегрират именно заради егоизма си. 

Днес Западът неуморно се връща на позициите, които е заемал през Средновековието, макар и с поправката на онова, което е успял да ограби в хода на своя 400-годишен скок. Но това няма да е за дълго - има ли някакъв смисъл за днешните египтяни, вавилонци и римляни от предишното им величие, освен техните доходи от туризъм.

Всъщност, единствената цивилизация, която успя да намери ефективна алтернатива на руската, е индокитайската. Вместо експанзията тя възприе оптималния път на развитие. Те наистина успяват да насочат енергията навътре, фокусирайки се върху изхранването на възможно най-много хора на съществуващата територия. Това обаче води до постоянен стрес и тясна специализация, което не позволява прехвърлянето на този модел на други територии и интегрирането с други народи.