Легендата на БНР Тома Спространов претърпя може би най-страшния удар в живота си. След дълга борба с болестта от този свят си отиде неговата любима - музикалният редактор от Националното радио Гергана Лазарова и той е наистина неутешим.

Историята на двамата е невероятна. Те се влюбват безумно един в друг. Когато тя се разболява от Паркинсон, той прави и невъзможното, за да може да събира пари за лечението й. Самият той останал без средства, се принуждава да започне да продава плочи от огромната си колекция. 

Разбрали за това, негови приятели организират благотворителна кампания за лечението на Гергана Лазарова. 
През цялото това време Тома Спространов е неотлъчно от любимата си жена. Къпе я, грижи се, подготвя тоалета й, помага за рехабилитацията. И признава, че за всичко това го води голямата, нестихваща любов, каквато изпитал още от самото начало. 



"Въобще не страдам! По-голяма любов е не бесният секс, който ни завладя в началото на нашата връзка, а в момента – да се грижиш за болен човек, да сте едно, това за мен е истинската любов.

По характер съм спокоен човек, не съм нервен, не избързвам, не викам. Гергана може да ме хока, да се ядосва, защото тази болест е такава, търпя си, трая си и гледам да я утеша", казва той в едно от интервютата си пред БЛИЦ, докато неговата любима е все още жива. 

Историята на тяхната любов е наистина невероятна:

"Гергана водеше предаване за хард рок и хеви метъл по “Хоризонт”. Беше и музикален редактор на моето предаване “Пулсиращи ноти”. С нея живеем заедно вече близо 30 години.

Любовта ни започна стъпка по стъпка. Тя беше музикална редакторка на Сергей Джуканов. Като пътувахме из страната с автобуса да представяме предаването, все седеше до него и аз мислех, че е с него. Но в един момент “оградата се проби”...

Тогава започнахме да се виждаме тайно. Това продължи дълги години. Един път отиваме на обяд у Борето Гуджунов, лека му пръст, и носим с Джудит подаръци от Англия на малкия му син Кристиян. Той остана много доволен. След няколко седмици пък им отидохме на гости с Гергана.

След време пред жена ми малкият Кристиян ме попита невинно: “Чичо Томе, ти защо имаш две жени?” Джудит се направи, че не чува. Но мина още време, на нея й писна и ми каза: “Щом толкова много искаш да търчиш подир твоята Гергана, върви си при нея и се грижи за твоята болна!” Това беше преди няколко години. Тя имаше ученици от Английската гимназия, които са адвокати, и разводът стана за половин час."

БЛИЦ изказва своите съболезнования на Тома Спространов