На 88 години си отиде актрисата Гергана Кофарджиева, съобщават нейни близки за БНР. Гергана Кофарджиева е еднa от най-популярните театрални актриси от близкото минало.

В творческата ѝ биография са вписани роли на големи аристократки, заради което в театъра е наричана от колегите си „Царицата”. По-известни нейни превъплъщения са в образите на Амели Петрович във „В полите на Витоша”, Клея в „Езоп”, Мария-Десислава в „Безсмъртна песен” и др.

Ролята, с която си взема сбогом с публиката, е на Г-жа Фон Щайн в „Разговор в дома на господин Фон Гьоте” от П. Хакс, на сцената на Театър „София”.

След 19-годишно отсъствие през 2011 г., Кофарджиева отново се качва на сцената в ролите на Щиглеца и Жената над 70-те в спектакъла на Иван Добчев „Преди/След” от Роланд Шимелпфениг.

Гергана Кофарджиева е родена на 3 май 1932 г. в гр. Каменово, Бургаско. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1956 г. 

Дебютира в ролята на Турандот в „Принцеса Турандот“ от Карло Гоци на сцената на ДТ Враца. Работи в драматичните театри във Варна, Враца, Пловдив, Смолян, Театър „София“, „Театър на поезията и естрадата“. Участва във филма „HDSP: Лов на дребни хищници“ на реж. Цветодар Марков в ролята на Госпожата.

Номинирана е за наградата на Съюза на артистите в България "Икар" 2011 за поддържаща женска роля, получава Награда АСКЕЕР за поддържаща женска роля и е носител на редица национални награди.

Гергана Кофарджиева е известна още и като Кофарджиева - Гройс, съпруга на покойния голям наш режисьор Любен Гройс.

Поклон пред паметта ѝ.