Старият Несебър приюти майстори от цялата страна. На специална улица на занаятите те излагат произведенията си. Дърворезби, керамика, рисувано стъкло, бродерия и живопис се предлагат на гостите на града, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
“Това е единствената улица на занаятите в страната, която се открива в последните години. Тук нашите майстори могат да изложат своите неща и да покажат, че са съхранили традицията и българщината”, заяви в краткото си слово Стоян Георгиев – председател на Регионалната занаятчийска камара – Бургас.
Улицата на занаятите с намира точно срещу пристанището. Търговският комплекс е разположен край крепостната стена в Стария град под ресторант „Капитанска среща". Улицата включва дюкяни с грънчарство, кожарство, ножарство, дървопластика, дърворезба, рисуване върху стъкло и порцелан, винарна, сувенири, картинна галерия, както и представителен щанд на Регионалната занаятчийска камара. Предстои отварянето на тематично свързано с атмосферата на улицата кафене, като окончателното завършване на проекта се планира за догодина.
Проектът е част от новата концепция за визията на търговските обекти в Несебър и е финансиран изцяло от общината. Предвижда се в старата част на курортното селище да бъдат изградени обособени зони за търговия, които да отговарят на изискванията и особеностите на Несебър като град - музей и да са съобразени с облика му.
В специални кътове майсторите са подредили произведенията си, а част от тях работят пред очите на туристите. Наталия Василева от Св.Влас е дърворезбарка и е заедно с цялото си семейство. Марта Димитрова от Ловеч е в трети курс на Художествената академия в София. Преди това е завършила керамика в Средно художествено училище за приложни изкуства в Троян. Марта изработва бижута от керамика, които греят в най-различни багри – от ярки до типичните земни цветове.
Атрактивна е приложничката Галя Славова от Сливен, която е лекар по образование, но художник по призвание. От няколко години докторката се занимава основно с рисуване върху стъкло и порцелан. Шесто поколение грънчар е младият Тодор Орлов от Айтос. “Родът ни от 1826 г. се занимава с грънчарство”, обясни с гордост той. Семейството му има ателие в Етнографски комплекс “Генегра” в Айтос, както и щанд в Созопол през лятото. Тодор Орлов работи пред очите на туристите на грънчарското колело. Той показва и на всички желаещи да усвоят занаята му как се извайват панички, грънци, вази и чинии.
На улицата на занаятите в Несебър има винарна, в която могат да се дегустират поморийски вина, както и щанд за мидени сувенири, кожени изделия и ножове. /БЛИЦ