Археологическа работа по римски мавзолей и нимфеума, изграждането на археологическа станция с открити артефакти, информационна система за туристите са само част от дейностите които предвижда проект на община Димитровград, пише Хасково лайф.

Той е насочен към превръщането на Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково в привлекателна туристическа дестинация.

Това стана ясно на проведеното обществено обсъждане на проекта, с който Общината ще кандидатства за финансиране по процедура за развитие на туристически атракции на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Интересът към обсъждането обаче не бе голям.

Стойността на предложението, с което администрацията ще кандидаства е 612 000 лв. От тях 15% трябва да бъде съфинансиране от страна на община Димитровград.

Представители на фирмата, разработила проекта дадоха повече детайли за него. Освен археологическата дейност, предвижда се туристическият обект да бъде ограден, да има три входа, както и да се монтира ново и модерно осветление.

Светилището е известно от 1945 година главно с нимфеума си. Едва от 2012-2014 година се работи по разкриването на нови артефакти в района на мавзолая и римската вила, както и на площадката пред нимфеума.

Община Димитровград предприе и геофизично заснемане на района, за да подпомогне работата по обекта.

Това е трети проект, който община Димитровград изпълнява по програмата за развитие на туристическите атракции припомни зам.кметът Яшо Минков.