Националната библиотека вече разполага с нужната скъпа апаратура за обработка на книги, което ще гарантира тяхно опазване. Страната ни е първата с такъв апарат в цяла Източна Европа, съобщава БТВ. 50 хиляди лева е цената на апарата, а две трети от сумата е събрана чрез дарения.
Аноксията е най-добрата метод за опазване на книжовното наследство. „Най-ценното в този процес е, че на първо място той е екологичен, напълно безвреден за хората, които работят, а и също така и за книгите”, обясни д-р Красимира Александрова. Как се случва - в рамките на 3 седмици документите се поставят в специална камера, в която се вкарва азот, създава се анареобна среда, което унищожава всички вредители.

Една от книгите, които трябва да минат през камерата за аноксия е една църковна книга от 1664 година. Преди това не може да бъде реставрирана, а има голяма нужда. Интересът към нея е голям. „Във връзка с развитието на езика, дадени глаголи, времена как са се развивали от 17-ти век до съвременния български език в развитие.

Това заляга в учебниците по историческа граматика на съвременния български език и се изучава в българска филология, които учат студентите в университетите”, обясни Владимира Калъчева. Стотици хиляди документи чакат за лечение с новия апарат. Всички дарения се съхраняват в така наречените изолатори в библиотеката. Сега специалистите са оптимисти, че тези документи ще започнат да се вливат във фонда на библиотеката много по-бързо.