Добрите европейски примери как бизнесът, местната власт и неправителственият сектор си партнират при експлоатацията на сгради с културно-историческо наследство бяха представени на дискусия за бъдещето на Тютюневия град в Пловдив. Инициативата е на Фондация „Пловдив 2019” като част от програмата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

Kултурното наследство, както материално, така и нематериално, е ценен ресурс за икономически растеж, заетост и социално развитие, както и двигател за културните и творческите индустрии, разказаха от организаторите от Фондация Пловдив 2019. Всяко инвестирано евро в развитието на материалното и/или нематериалното културно наследство води печалба от приблизително 20 евро, споделиха още от екипа на фондацията.

Домакин на събитието бе водещата инвестиционната компания Галакси Инвестмънт Груп. Тя е първият голям инвеститор от Тютюневия град, който отваря вратите си за подобна дискусия. Компанията е лидер в разработването и управлението на проекти в сферата на недвижимите имоти. Последната й инвестиция Офис Парк Пловдив се превърна в дом за водещи аутсорсинг компании в града под тепетата и продължава да привлича инвеститори. Лектор на събитието бе Емануеле Курти - археолог и културен мениджър от град Матера - Италия, който сподели опита си в областта на индустриалната археология.

Той даде няколко примера за успешна експлоатация на стари сгради –в Италия голяма верига за хранителни продукти се развива именно в тях. Така днес в Рим успешно се експлоатира стара гара – превърната е в съвременен пазар за местни продукти и ресторанти; изоставена обществена библиотека от Болоня е върната към нов живот, а неизползваем киносалон в Милано събира туристи и гости на града. В град Скио фабрика за платове се използва за модерни офиси, за жилища и за провеждане на изложения и събития.

„Експонирането на археологическото наследство е важна тема, защото то е част от автентичността на един град. Виждаме, че Пловдив все повече се откроява като център както за правене на бизнес, така и за изкуство и култура. Затова сме убедени, че всяка компания, избрала да работи тук трябва да се ангажира към предизвикателствата на града и да помага с каквото може за развитието му”, коментираха от Галакси Инвестмънт Груп.