Разговори за възможностите за опознаване на богатото културно наследство на двете държави проведе днес председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, който е на  двудневно посещение в Саудитска Арабия.

Г-н Рашидов, който е и председател на групата за приятелство със Саудитска Арабия в българския парламент, е почетен гост на известния фестивал „Зима в Тантора”. Във водената от него делегация е и Мариус Донкин, директор на Народния театър „Иван Вазов“.

Фестивалът се провежда в град Ал Ула. В този район се намира прочутият археологически обект Хегра – първият защитен от ЮНЕСКО световен паметник в Саудитска Арабия.

Днес по време на разглеждането на гробниците в древното Арабско кралство Дадан, датирано от шести век пр. н. е., Вежди Рашидов и домакините му проведоха разговор за задълбочаване на културното сътрудничество между двете страни и ролята на парламентарната група за приятелство.

Саудитска Арабия има специална програма за културен туризъм, която популяризира важни местни културни дестинации. Вежди Рашидов получи поздравления за изложбата „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра и за заслугата си за  близкото сътрудничество на България със световния Музей.

Саудитска Арабия също има подписано десетгодишно споразумение за сътрудничество с Лувъра и това лято предвижда мащабни съвместни археологически разкопки заедно с френски археолози. И България от години работи заедно с археолози от Лувъра при разкопките край Созопол.

„Сигурен съм, че България със своето уникално културно наследство, със своята история, със своите таланти, със своите сценични изкуства може да предизвика голям интерес в Саудитска Арабия и  групата за приятелство в парламента може да  съдейства в този процес, още повече, че скоро  предстои посещение в Рияд на парламентарна делегация от  групата за приятелство, която оглавявам ”, заяви Вежди Рашидов.

Тази вечер Вежди Рашидов и водената от него делегация  присъства на тържествен концерт в уникалната зала „Марайа Платиниум“, която е цялата в огледала и е  разположена в центъра на пустинята. С този концерт завършва фестивала „Зима в Тантора“. Програмата на посещението на българската делегация приключва утре с разглеждане на Хегра – археологически паметник от световно значение под егидата на ЮНЕСКО.