Свалените фигури от паметника "1300 години България" вече се намират в работилницата на скулптора Марин Марков. Предстои да бъдат намазани със специална паста, която ще ги запази от атмосферните влияния. Според скулптора по тях има доста работа преди да бъдат изложени отново. 
Той посочи, че ще бъдат почистени, орязани, където се налага и ще се повторят някои заварки от вътрешната страна.

В Националния исторически музей вече имат предложение къде да разположат демонтираните фигури. 

„На една площадка, която имитира площада, където в момента се намира монумента. Мястото е удачно, от всякъде има видимост и се намира до входа на музея”, коментира Мариана Първонаво от Национален исторически музей. 

Ако авторът на паметника прецени може да избере и друго място в музея. Самият той обаче не вижда нито един  подходящ терен в Бояна. Някои фигури са високи над 10 метра и трудно ще се впишат в пространството, твърди той.

„Веднага ще кажат, кой е този безумец, който ги е сложил – те ще конкурират сградата. Тя е много емблематична, тя си има и своя пластика има си и орнаментика, а те са от друг характер”, коментира създателят на паметника проф. Валентин Старчев.

От паметника пред НДК предстои да бъде демонтирана и последната фигура.

Междувременно се проведе пореден протест в защита на монумента. Около 50 души изразиха желанието си той да не бъде демонтиран и се разграничиха от палежа на крана, свалящ фигурите от конструкцията.



Източник, снимка и видео: bTV