В 11,30 часа директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, заедно с българската общност в Солун, родния град на създателите на българската писменост светите братя Кирил и Методий, положи венец на паметника на братята в двора на едноименната църква, която солунчани построиха в края на ХХ век, след като получиха частица от мощите на свети Кирил, които днес се пазят в храма. Това съобщиха от НИМ.
За съжаление свещеникът на църквата отсъстваше поради работа в чужбина и не можа да приеме иконата на св. св. Кирил и Методий, копие на една от най-ценните възрожденски икони, която Божидар Димитров беше донесъл да подари на храма. Но с нея бяха зарадвани възпитаниците на българското неделно училище в Солун, поддържано от българския манастир „Св. Георги Зограф" в Атон.

Икона на св. Тервел получи генерал-майор Димитър Илиев, зам.-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун. Генерал Илиев беше съпроводен от голяма група военнослужещи от Солун и Лариса.

Днес следобед Божидар Димитров ще изнесе лекция в Солун пред българската общност за делото на двамата братя св. св. Кирил и Методий.