Евгения Иванова спечели наградата ВИК за роман на годината за 2008 г. за „Фото Стоянович“, издадена от издателство „Балкани“. Наградата на читателите, които участват чрез гласуване в интернет е на романа „Мамка“ с автор варненския лекар Пип Волант.
Другите четири романа, които бяха номинирани за наградата, са „Черна кутия“ на Алек Попов, „Андрияна“ на Теодора Димова и „Рицарят, дяволът, смъртта“ на Елена Алексиева.
Победителят получава 10 000 лева и превод на романа му на английски език.
От петата награда ВИК организаторите от фондацията избират известни личности за посланици на книгата. За шестите награди ВИК през 2009 г. първият посланик на книгата е Еврошанс представен от Олга Тодорова. Тя се нае със задачата да популяризира четенето на българска литература сред своите бизнес-партньори, а също така да направи четенето модерно сред почитателите на най-забавната игра на късмета в България. Следващата година Еврошанс ще даде еднократна стипендия в размер на 500 лв. на всеки автор номиниран в конкурса, а също и ще финансира изцяло наградата на публиката. Освен това, като посланик на книгата, Олга Тодорова ще се погрижи във всеки пункт на Еврошанс да има по една българска книга, за да могат всички, които се забавляват с играта, да се докоснат до българската литература.
Досега посланици на българската литература са били Мая Манолова-депутат от БСП, Христо Ковачки-бизнесмен, Галя от дует Каризма, Таня Карабелова-мис България и Николай Димитров-футболист. /БЛИЦ