Започна подготовката за изграждането на копие на тракийската гробница край хасковското село Александрово, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Хасково. За градежа ще са необходими 324 каменни блока от материал, който са използвали древните траки при издигането на оригинала. Те са направили некропола от вулканична пепел, която с течението на времето се е вкаменила.
Ще вземем тези камъни от кариерата край Кърджали, каза за БЛИЦ реставраторът Владимир Цветков. Очакваме първата пратка към средата на септември и затова ще избързаме с подготовката на терена. Той се намира в непосредствена близост до оригиналната гробница-музей на тракийското изкуство.
Започваме с голям хъс подготовката, заяви за БЛИЦ и представителят на японското правителство и отговорник за строителния надзор Цунеки Нарахара. По предварителни разчети строежът на обекта и копието на гробницата в него ще приключи до края на годината. За подреждането на експонатите ще са необходими още няколко месеца и по предварителни предвиждания обектът ще отвори врати за посетители до месец май през следващата година. /БЛИЦ