Грандиозен гала-спектакъл с най-известните руски балетисти с водещи солисти на Большой и други големи руски театри представи уникален спектакъл вчера.
Пред препълнената зала 1 на НДК своята виртуозност и висока класа демонстрираха н.а. Татяна Чернобровкина, з.а. Елена Андриенко, з.а. Дмитрий Забабурин, з.а. Марк Перетокин, з.а. Лилия Мусаварова, з.а. Айдар Ахметов, з.а. Владимир Непорожний, н.а. Фарух Рузиматов, талантливата Нелли Кобахидзе, и много други. В спектакъла участваха 14 солисти и кордебалет.
Най-голям фурор предизвика н.а. Фарух Разиматов, който бе дълго и бурно аплодиран. В първа част той участва заедно с Виктория Котепова в „Бахти” по музика на индийски композитори и с хореограф Морис Бежар. Специално за публиката извън обявената програма н.а. Фарух Разиматов изпълни „Адажието” на Морис Бежар. Сред публиката бе и майката на българина Георги Смилевски, заслужил артист на Русия и солист на Большой театр. Той партнира на очарователната Нелли Кобахидзе, която руската публиката определя като „една от най-красивите” солистки на Большой театр.
Художественият ръководител на трупата Айдар Ахмедов спечели симпатиите на публиката с невероятните си пируети. Запомнящо бе и представянето на з.а. Лилия Мусаварова в ролята на Мадам Бовари, където неин партньор бе Марк Перетокин, добре познат на българската публика от многото си гостувания на сцена в различни балетни постановки.
В програмата, която продължи повече от 2 часа, бяха представени известни балетни постановки, а също така и непознати за българската публика интерпретации. В шоуспектакъла видяхме откъси на па дьо дьо от балета „Лебедово езеро”, „Адажието” на Г.Малер, сцена от балета „Спартак” на Хачатурян, „Дъщерята на Фараона” от Ц. Пуни, „Бахти” по музика на индийски композитори и много други.
Спектакълът бе част от културните събития в рамките на Годината на руската култура и е организиран от музикално-продуцентска компания „Жокер Медиа”, която не за първи път ще изненада публиката с големи имена от балета и е подготвила още приятни изненади за почитателите на руската култура. /БЛИЦ