Още 1000 хиляди дози "Тамифлу" и "Реленца", които според Световната здравна организация помагат при лечението на новия грип, ще закупи Здравното министерство. Това съобщи след завръщането си от извънредната среща на Съвета на министрите на здравеопазването на страните от ЕС министърът на здравеопазването Евгений Желев, цитиран от "Стандарт".
Всички регионални инспекции у нас ще полечават информация от Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм и ще информират населението, посочи Желев.

В момента в държавния резерв има 100 хиляди дози от препаратите за лечение на новия грип, уточни здравният министър. Той допълни, че на първото заседание на правителството ще поиска 4 милиона лева, които ще отидат не само за лекарства, но и за ремонт на Националната референтна лаборатория.

Желев каза, че в момента фармацевтичните компании разработват такава ваксина срещу грипа, и вероятно тя же е готова до 4 - 6 месеца. Всички министри в Люксембург са се договорили да изискат от фирмите производители ваксината да бъде на разумна цена, за да е достъпна за повече хора. Все още се обмисля дали препаратът да е само срещу новия вирус, или да има комбинирано действие.

Не се налага ограничаване на пътуванията в чужбина на този етап във връзка с разпространяващия се нов грипен вирус. Властите обаче са длъжни да предупреждават пътуващите за опасностите, посочи здравният министър. България е в готовност за действие, увери той. Най-важната превантивна мярка е спазването на лична хигиена, тъй като вирусът се разпространява по въздушно-капков път, напомни Желев.

Междувременно в Германия днес беше потвърден първият случай на заразяване със свински грип на територията на страната, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес. Вирусът бил открит в медицинска сестра от Бавария, която не е пътувала скоро до Мексико, но е била в контакт с някой от тримата заболели, завърнали се неотдавна от там, обяви министерството на здравеопазването. Жената вече е напълно оздравяла, а другите трима изглежда също са вън от опасност.

Междуамериканската банка за развитие (МБР) обяви снощи, че отпуска 3 милиарда долара на Мексико, за да помогне на страната в борбата й със свинския грип и икономическата криза, предаде Франс прес. Световната банка вече отпусна над 205 милиона долара на Мексико, където епидемията от свински грип взе 12 жертви, а вече има и 260 случая на заразяване от свински грип. Близо 25 милиона долара са предназначени за закупуване на лекарства и медицинско оборудване.

Съединените щати ще похарчат 251 милиона долара, за да закупят още 13 милиона ваксини срещу грип и ще изпратят 400 000 на Мексико, съобщи американското министерство на здравеопазването и хуманитарните въпроси, цитирано от Ройтерс. /БЛИЦ