Курсантът от НВУ „Васил Левски” спасил жена при катастрофа, станала в неделя край Симитли, е вицешампион по карате и спортист №1 на Сандански, пише struma.bg.

Припомняме, че на 15 декември 21-годишният сержант Иван Станоев, третокурсник по военна специализация „Мотопехотни и танкови войски” в Националния военен университет „Васил Левски”, пътува с личния си автомобил от село Микрево за Велико Търново.

На главен път Е-79, в района на Симитли, движеща се пред него кола се отклонила от платното и се ударила в билборд. Сержант Станоев спира, за да окаже помощ. На шофьорската седалка била млада жена, ръката й била счупена.

Курсантът успява да я обездвижи с помощта на аптечката. Забелязва, че от блъснатия автомобил излиза дим, и помага на жената да излезе. След това се обажда на 112, за да повика линейка. Минути по-късно колата избухва в пламъци, а курсантът успява да я загаси с пожарогасителя от своя автомобил.

Сержант Станоев, който живее в Благоевград, споделил за случката само на най-близките си, но пострадалата в пътния инцидент жена изпратила благодарствено писмо до началника на Националния военен университет, след като успяла да издири курсанта по номера на автомобила му.

„Искам да изкажа искрени благодарности на човек на име Иван Станоев, за когото по-късно разбрах, че е военнослужещ в трети курс на НВУ. Този човек взе адекватни мерки, като обездвижи счупената ми ръка, извади ме от колата и извика линейка. Радвам се, че страната ни все още ражда такива добри и достойни хора“, казва в писмото пострадалата Анастасия Бойчева.

Началникът на университета полковник Иван Маламов поздрави бъдещия офицер за проявения характер и мъжество. Самият Иван Станоев научава името на жената от писмото, тъй като по време на инцидента тя е била в шок.

Курсантът е от село Микрево, община Струмяни, пътува често до Велико Търново и твърди, че всеки път има поне по един инцидент. Той споделя, че е възпитан да помага на хората. „За съжаление никой друг не спря да помогне на пострадалата жена. Никой не спря и когато видяха, че колата гори“.

Сержант Станоев е помагал и на други хора по пътя. Преди две седмици спрял с приятели да смени гумата на закъсала жена, която нямала ключ, за да развие болтовете на колелото. Според него така е редно да постъпи всеки един човек. „Така са ме възпитавали моите родители, че трябва да помагам на човек в беда“.

Той от малък е мечтаел да стане военен и е първият курсант в семейството. 14-годишен, като ученик в Спортното училище в Сандански, Иван Станоев, който е състезател на клуб по източни бойни изкуства „Спартак” с треньор Костадин Чепандов, става световен вицешампион по шотокан карате до.До този момент, въпреки че е само на 14 години, в колекцията си той има вече има 4 златни медала – три пъти е републикански шампион и един път е шампион на републиканската купа, а на галавечер през декември същата 2012 година е избран за спортист на годината в Сандански.

Иван учи в Сандански до 2015 година. След това семейството му се премества в Благоевград и той става ученик в 5-о СУ „Георги Измирлиев“. Там завършва и средното си образование, в класа на учителката по физика Екатерина Валеова.

„Иван бе изключително скромен, възпитан, интелигентен и отличен ученик. Винаги се отнасяше изключително отговорно и бе пример за останалите. Изобщо не се учудвам на постъпката му. Той е много добър човек”, коментира класната му ръководителка и допълни, че поддържа връзка с всичките си ученици, интересува се от тяхното развитие.Последно Иван разказал на учителката за отличните си оценки във военното училище, а научавайки новината за постъпката му, Е. Валеова каза: „Сега ще се обадя да го поздравя“.

Добрите си впечатления за Иван Станоев сподели и директорът на 5-о СУ Мария Тричкова, която също потвърди, че той е много скромен и възпитан младеж. „Същото се отнася и за по-малкия му брат, който до 7 клас учи в Пето СУ, а в момента е ученик на Математическата гимназия”, заяви директорката.