Комисията "Кушлев" спечели окончателно второ дело за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито чрез престъпна практика. Първото е по решение на Окръжен съд-Благоевград срещу Мартин Стефчов Филипов с прякор Дебелия за отнемане на имущество на обща стойност от 178 565,75 лв. Това отчете днес в Ловеч шефът й Стоян Кушлев.
Вторият успех е срещу Валентин Станев /43 г./ и неговата съпруга Тинка от с. Аспарухово, община-Левски. В резултат на него държавата ще придобие от фамилията имущество на обща стойност 186 хил.лв. В това число: 1/2 ид.ч. от дворно място от 1 1000 кв.м в Аспарухово; цял един втори етаж с 5 спални, санитарен възел, таванско помещение и със самостоятелен вход пак там; 3 автомобила /"Форд ескорт", "AUDI-A 4" и "Форд Сиера"/ и сумите от 65 137,70 лв. и 7 458,60 лв. - налични по банкови сметки.
Станеви ще трябва да платят пък на "Кушлев" и 1 170 лв. - разноски по чл. 288 от ГКП.
Съдебната битка срещу Валентин и Тинка Станеви продължила 3 години. Тя започна на 9 март 2006 г., когато Комисията "Кушлев" открила, че първо главата на семейството е осъден от Районен съд-Левски за незаконно стопанисване на оръжие. Второ, че от 1997-а насам за близо 10 лета Станев-старши е пътувал с кола или самолет 51 пъти в чужбина, а жена му - 32 пъти и трето, че единственият законен приход на Станев от трудова дейност е в размер на 2 090,49 лв.. В същото време тандемът натрупал 5-цифрени банкови сметки, сдобил се с двукатна къща от 680 кв.м в Аспарухово и 3 коли. По-късно пред магистрати Станев заяви, че благосъстоянието му е натрупано от продажбата на над 100 златни пендари, оставени му по наследство или дарени му от негови ближни.
В резултат на тези разкрития, през юни 2006-а "Кушлев" внесе в Окръжен съд-Плевен срещу Станеви иск за отнемане в полза на отечеството на имущество, придобито от престъпна дейност. р седем съдебни заседания на 21 януари 2008 г. Плевенският съд се произнесе в полза на ищеца. Великотърновският апелативен съд потвърди решението му на 16 май м.г., а на 09.03.2009 г. ВКС отсъди отново в полза на комисията.
Вчера в Ловеч отговорен източник съобщи за първи път и че м.г. в гр. Левски местният Районен съд е наложил на Станев условна присъда от година затвор и глоба от 1 500 лв. по обвинение, че за времето от 18 август 2005 г. до 24 септември 2008 г. в Аспарухово е подслонявал плевенчанката Есин Себилева Делсизова, родена през 2004 г., с цел да бъде използвана за принудителен труд. От КУИППД потвърдиха информацията, но отказаха коментар точно с какъв вид труд е било товарено детето в палата на Станеви на ул. "Огоста"-2. По същото дело Станев е осъден да плати и 210 лв. разноски.
"Делото срещу Валентин Станев и неговата съпруга е знаково, защото отваря път за спечелването на останалите 112 дела, заведени от нас през 2008 година. То е и сигнал, че днес у нас законът не просто се изпълнява, а че вече са налице и първите реални резултати от приложението му!", отбеляза Николай Николов от Комисията "Кушлев".
"В делото срещу Станев имаше и задкулисни действия, целящи да му помогнат. Повечето от тях бяха от хора, които бих могъл да нарека бъдещи наши клиенти. Въпреки тях обаче Станеви ги постигна справедливо възмездие и то е нашият малък принос срещу ерозията на доверието в правовите институции у нас", каза и Стоян Кушлев.
За т.г. Комисията за установяване на имущество, придобито от незаконна дейност, е завела 12 дела, запорът по тях бил за 21 млн.лв./ Гергана ДИМИТРОВА