Във връзка с неверните внушения, които се тиражират в някои медии, че дежурният екип на Спешното приемно консултативно отделение на УМБАЛСМ „Пирогов”, със своето забавяне е допринесъл за смъртта на Пламен Димитров Куцаров на 29 години, ръководството на болницата разпореди експресна вътрешна проверка, съобщиха от лечебното заведение.
Пламен Димитров Куцаров е докаран на 21 януари 2009 г. в 21.15 часа пред главния вход на УМБАЛСМ „Пирогов”.
Дежурен санитар повиква дежурния лекар-реаниматор от Противошоковата зала  да излезе извън сградата на болницата до автомобила, в който се транспортира Куцаров. Дежурната на 21 януари 2009 година е д-р Василка Гатова категорично отказва да напусне залата, защото е в нарушение на Протокола за обслужване на спешни пациенти. Съгласно него, всички реанимационни действия се извършват в Противошокова зала. При пристигане на транспортна кола: частен превоз или линейка, нуждаещите се от реанимационни мероприятия от входа на болницата се въвеждат в Противошоковата зала, където дежурният реаниматор започва действия за възстановяване на жизнените им функции.
В конкретния случай Пламен Димитров Куцаров е въведен в Противошоковата зала. Д-р Гатова палпирайки сънната артерия , установява, че пациентът няма пулс. Тя прави проверка на монитор, който също установява, че пациентът е мъртъв.
В 21.26 часа се прави и ЕКГ – електрокардиограма, която показва права линния – липса на сърдечна дейност.
Проверката категорично сочи, че дежурният лекарски екип е действал съобразно Протокола за обслужване на спешни пациенти, смятат от "Пирогов". /БЛИЦ