Пациентът е в тежко общо състояние - критично, но без опасност за живота му. Неадекватен е, изследва се. Това заяви д-р Румен Михов, дежурен във ВМА, по повод състоянието на настанения в здравното заведение президент на ПФК "Литекс" Ангел Бончев, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
На Бончев е направен скенер, има съмнение за мозъчен кръвоизлив. До него стои непрекъснато психиатър. Ще бъде настанен в Реанимацията на ВМА. Трудно контактен е, неориентиран за време и място. Видими контузии по него няма. Ще трябва доста време за рехабилитиране, тъй като състоянието му е сериозно, посочи още Михов. Той каза, че не може да коментира какъв тип насилие е упражнено върху Бончев.

Както БЛИЦ съобщи, според запознати Ангел Бончев е с отрязани два пръста. По непотвърдена информация явно президентът на Литекс е бил малтретиран жестоко от похитителите си и е докаран до много тежко физическо състояние, пред фатален край, поради което те са потърсили спешна връзка със семейството му и са намалили драстично искания откуп за освобождаването на жертвата си. По-рано стана ясно, че съпругата на Бончев Камелия е отвлечена от похитителите му при предаването на част от исканата сума - 390 000 лв., като те сега искат нови 2 млн.лв., за да бъде тя пусната жива.

Агенция БЛИЦ припомня, че президентът на ПФК ”Литекс” Ангел Бончев изчезна около 1 часа след полунощ на 22 май пред блока, в който живее в столичния квартал „Дървеница”. Бончев останал да паркира колата си пред кооперацията и след като не се върнал, а телефонът му е бил изключен, близките му уведомиха полицията. В последствие се появиха няколко версии за отвличането на Ангел Бончев. Последно стана ясно, че МВР работи по две версии – едната, свързана с икономически интереси, а другата, свързана с отвличане с цел откуп.

Бончев е дясната ръка на благодетеля на "оранжевите" бизнесмена Гриша Ганчев. Справка в търговските регистри на АПИС показва, че Ангел Бончев е президент на Сдружение “Клуб по борба Славия-Литекс", председател на Сдружение “Спортен Мото клуб - Литекс Мотоспорт". Член е на управителния съвет на Сдружение "Българска Професионална Футболна Лига" и на Сдружение "Обединен Спортен клуб Славия". Освен това Бончев е заместник председател на "Алфатекс-99 АД", и на Сдружение "Българска Федерация по Мотоциклетизъм", съдружник е във фирмите "АМК - Билдинг ООД", "Либерте ООД", "Литекс-ПаркООД" и е едноличен собственик на фирма "Ангел Бончев ЕТ". Според информационната система "ДАКСИ" Бончев е съдружник с Ненад Миленкович в дружеството ЛИТЕКС ПАРК за търговия на едро, където държи 90% от дяловете. Миленкович нашумя през лятото на 2007 г. след стрелба в "Белите брези", в която беше замесен т. нар. Земунски клан - най-голямата сръбска престъпна групировка. Според Интерпол Миленкович е издирван като заподозрян за над 20 поръчкови убийства. Българските криминалисти смятат, че той е имал връзки с убития преди години в София Милчо Бонев - Бай Миле.

Ангел Бончев е роден на 24 март 1961 г. Той е бивш състезател по борба на ЦСКА (до 82 кг). Семеен, има две деца. Това е втори подобен случай на отвличане в българския футбол, след като синът на президента на ПФК Славия - Венци Стефанов беше отвлечен на 7 ноември 2005 г. посред бял ден пред собственото му кафене до блок 113 край хотел “Плиска” в София. Той така и не бе открит, въпреки твърденията на Стефанов, че е платил откуп от над 1 милион лева на похитителите. Шест месеца преди похищението на Бончев изчезна и синът на бившия министър на транспорта Вилхелм Краус - Михаил, за когото бе платен откуп от 300 000 евро. След това стана ясно още, че и строителен предприемач е платил 1 млн. евро откуп за сина си. Първоначално похитителите са поискали 3 млн. евро, но след преговори с професионален парламентьор, доведен специално от Мексико, сумата е била свалена до 1 млн. евро. /БЛИЦ