Районната лекарска колегия Велико Търново излезе с остра декларация срещу опитите за внушения и манипулиране на общественото мнение. От колегията не са съгласни с твърдения, излъчени в предаването „Студио Хъ“ по „7/8 ТВ“ .

Ето какво гласи декларацията:

„Във връзка с твърденията, излъчени в предаването „Студио Хъ” по Телевизия „⅞-ми“, Районната колегия на БЛС във Велико Търново остро се противопоставя на опитите за създаване на внушения и манипулиране на общественото мнение.

В предаването, излъчено на 05 Август 2020 година, прави впечатление тенденциозно отношение към работещите в лечебните заведения от страна на водещия в студиото, чрез използването на епитети и обидни квалификации без да бъдат посочени факти.


Силно впечатление прави и използването на  импулсивната реакция на тежко емоционално травмиран родител, за да се търси сензационност.

Считаме, че подобно отношение в национален ефир, от страна на който и да е журналист, е недопустимо и категорично е в разрез с журналистическата етика и основните принципи за обективното поднасяне на информация към обществото. 

Районната колегия на БЛС във Велико Търново не може да даде оценка на публицистичните качества на предаването, но оценява внушенията, които се правят, като обществено вредни.

Смятаме, че е неетично и тенденциозно  предаването да се опитва да отрече общоприети противоепидемични мерки, доказали ефективността си в исторически план. Искаме да припомним задачата, пред която сме изправени: справяне с ново смъртоносно инфекциозно заболяване, за което няма установени универсални методи за превенция и лечение.

Най-тежкият етап от борбата със световната пандемия от COVID-19 тепърва предстои. Подкопаването на доверието в медиците и лечебните заведения, които ще водят тази борба, силно ще затрудни работата им.

Считаме, че най-укоримото сред внушенията в излъченото предаване е споменаването на имената на конкретни лекари и лечебни заведения, поставяйки под въпрос доверието в професионалните им качества без доказателства.

Вярваме, че най-важният ресурс, с който ние като лекари разполагаме в ежедневната си борба за здравето на хората, е именно доверието. Призоваваме журналистическата гилдия да се отнася към този ресурс отговорно и с грижата, с която всеки лекар го прави. Със съжаление установяваме, че това не беше така в предаването „Студио Хъ“, излъчено на 05 Август 2020 г. по телевизия „⅞-ми“.

Възбудените проверки по инициатива на цитираните в предаването лечебни заведения ще установят дали  предоставената медицинска грижа отговаря на нормативните изисквания и ако са били допуснати пропуски, те ще бъдат разкрити. Призоваваме за емоционална зрялост в тази сложна ситуация както обществото, така и колегите.

Абсолютно сигурно е, че само заедно - общество и медици, ще можем да преминем през това тежко изпитание и да го преодолеем, по-силни и мъдри“.