Пациентите ще могат да се лекуват без пари в още 35 нови клиники, научи "Стандарт". Причината е, че новите частни болници победиха в борбата за договори със здравната каса. Фондът ще трябва да работи с 35 нови клиники още в началото на тази година, каза д-р Евгений Душков от Управителният съвет на касата. Промяната в положението е заради ново тълкуване на наредбата за акредитация на болниците.
През миналата година здравното министерство реши, че ще оценява лечебниците чак след като работят една година. Без тази оценка пък те не могат да сключат договор с касата. С промяната трябваше да се спре нарастването на броя нови клиники, които искат да работят с фонда. Защото парите не стигат за всички. Новите болници обаче започнаха да негодуват.
Резултатът е, че месец по-късно наредбата на министерството се тълкува по нов начин. Всеки, който е подал молба за акредитация до края на 2008 г., минава по стария ред и няма да чака година за оценка. Затова касата ще сключи договор с нови клиники. От тях 12 са частни болници, а останалите са отделения в стари лечебни заведения, уточниха от фонда. По този начин обаче се увеличават и разходите на касата за клиниките. Заради това ще се наложи да се отвори и големият й резерв в БНБ. Най-вероятно ще поискаме около 100-150 млн. лв. от него, след като видим какви са разходите, уточни д-р Душков. Това ще стане през юли. /БЛИЦ