Носителката на титлата "Лице на Бургас 2007" Анна Зартова обяви на специална пресконференция в столичния хотел "Хилтън", че е подала жалба за блудство срещу почетния консул на Русия в Бургас Тонко Фотев. Анна е дъщеря на влиятелния бизнесмен в Бургас Ивайло Зартов.
Момичето съобщи, че днес е подала сигнала си до Върховна касационна прокуратура. Преди да подаде сигнала в полицията в София иска да говори с медиите, и това го прави именно в столицата, защото се страхува от почетния консул на Русия. По нейните думи той е заплашвал нея и семейството й, че ще ги съсипе и ще ги изсели от Бургас.

Блудството е извършено преди близо година, но Анна не е споделила с близките си. Решава да подаде жалбата сега, защото е разбрала, че върху семейството й се оказва натиск.

Момичето е ходело на фитнес. Същият салон е посещавал и въпросният Тонко Фотев, който започнал да се навърта около нея и постоянно й отправял покани за срещи, които тя постоянно отклонявала.
Един ден момичето излизало от тоалетната във фитнесзалата и когато отворила врата се стреснала, защото Фотев е стоял там. Той я натикал обратно в тоалетната и заключил вратата. Започнал да я опипва и блудствал с нея. Казал й е: "Момиченце, стига си се правила на недостъпна. Да не съм ти някой балък". Тя се разплакала. В този момент отвън се чули гласовете на сестрите й Мина и Мария и Фотев излязъл от тоалетната.

Анна разказа, че след случилото се се затворила в себе си, спряла да посещава въпросния фитнес, като излъгала родителите си, че там не й харесва и не им е казала за инцидента. Не е искала родителите й да разберат, защото я е било срам и страх.
Почетният консул на Русия е продължил да разпитва за нея и да й праща поздрави постоянно, даже на два пъти я причакал пред офиса й. Веднъж когато излизала от работа видяла колата му, той отворил прозореца и й казал да изчака, за да предаде нещо на баща си, но тя му казала, че бърза и продължила.

Анна е решила да проговори и да подаде жалба в полицията, защото чак сега е разбрала на какво са подложени родителите й. Оказало се, че баща й е подложен на системен тормоз от Тонко Фотев, чрез близки до него влиятелни кръгове.
Ивайло Зартов е бил миноритарен съдружник във фирмата "Инглиш вилидж" ООД. В тази фирма той и съпругата му притежавали 10%. Мажоритарните собственици с 80 на сто от капитала са руски граждани - "Бизнес секюрити консултантс лимитис", зад която стоят Генади Гудков, полковник от КГБ и депутат от руската Дума, и неговата съпруга Мария Гудкова.

До 19 януари 2009 г. Зартов е бил управител на фирмата. Тогава обаче руските партньори провеждат сами общо събрание във Варна без да спазят законовите изисквания за уведомяване и без да отчитат нелегитимността на каквото и да било действие на територията на България на съпругата Мария Гудкова. На въпросното общо събрание Зартов е сменен като управител и обвинен в присвояването на над 2,5 млн.евро. Целта е да не му бъдат платени 6 млн.евро, които се получават от оценка на земите, притежавани от фирмата. "Инглиш вилидж" ООД е закупила земи на стойност 3,1 млн.евро, които сега се оценяват на над 60 млн.евро при 20 евро на квадратен метър.

Анна смята, че заради това, че тя не е искала да излезе с Фотев, той по този начин оказва натиск и ги шантажира.

20-годишната Анна има добро име в града. Тя е член на контактната група на синдиката на модните агенции в България. В момента следва журналистика. Решила е първо да говори с медиите, а след това да подаде и жалба в полицията, за да няма потулване на случая. 

Бащата на Анна – бизнесменът Ивайло Зартов допълни за БЛИЦ, че във въпросния фитнес е ходел и тогавашният кмет на Бургас Йоан Костадинов. Той, заедно със Зартов и Фотев били в един екип, тъй като наближавали местни избори през 2007 г. Били много близки приятели. Фотев обяснявал навсякъде, че Зартов му е най-добрия приятел. Според бургаския бизнесмен именно поради това, че са били много добри приятели, Фотев се е опитал да се възползва от дъщеря му. /БЛИЦ