Британски министър подкрепи мерките на Европейската комисия да замрази средствата за България поради измами и корупция при усвояването на фондовете на ЕС, съобщи кореспондент на Кафене.нет в Камарата на общините в Лондон.
Бил Рамъл, който се занимава с проблемите на ЕС, заяви по време на дебат в комисия на британския парламент, че Европейската комисия е била напълно права, като е спряла финансирането на България поради липсата на административен капацитет, корупция по високите етажи на властта и конфликт на интереси.

По време на дебата, британски депутати описаха сериозността на проблема, като отбелязаха доклада на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, в който са констатирани недостатъците и злоупотребите в усвояването на парите от ЕС.

Рамъл отговори на въпросите на депутати, като посочи, че българското правителство прави опити за решаване на проблемите, но ЕК носи отговорността за това дали да прекрати напълно отпускането на пари за България.

Министърът отбеляза, че правителството е назначило специален вицепремиер, който да отговаря за усвояването на средствата на ЕС.

Според Рамъл британските власти нямат намерение да се намесват в реформите или липсата на реформи, извършвани от българското правителство. Очевидно има нередности при усвояването на парите на ЕС, но това е въпрос, който трябва да се решава от ЕК, заяви той.

Британските депутати проявиха голям интерес към следващия доклад на ЕК за напредъка на България в реформиране на съдебната система и системата за усвояване на парите на ЕС.

Те заявиха, че в крайна сметка този доклад ще определи отношението на британския парламент към проблемите на България и към по-нататъшното разширяване на ЕС.

Депутатите посочиха, че България трябва да получи 11 млрд. евро от средствата на ЕС, което предизвиква сериозни опасения за правилното изразходване на парите.

Няколко депутати заявиха, че нивото на организираната престъпност в България е толкова високо, че представлява сериозна опасност за парите на европейските данъкоплатци. Според тях България не е била готова за приемане в ЕС и все още не отговаря на високите изисквания на съюза.

Бил Рамъл прие твърдението на депутат, че Европейската комисия може да замрази правата на България и Румъния като членове на ЕС, ако те продължават да не спазват задълженията си и не успеят да се превърнат в истински правови и демократични държави. /БЛИЦ