Скандалният председател на ВКС Лозан Панов продължава да демонстрира двойния си морален стандарт.

Провалилият се като ръководител на най-висшия съд, участва в конференция на тема „Независим съд - свободна държава! За Правото и справедливостта”, организираната от гравитиращата около задкулисния кръг "Капитал" - клика “Правосъдие за всеки” и Гражданско сдружение „БОЕЦ” на 17 април 2019 г., което обслужва тезите на банкера - беглец Цветан Василев.

След края на форума, Панов бе приклещен от въпроси на "Канал 3", БЛИЦ и "Радио К2".
 
Ето и как протече диалога между Панов и неудобните му медии.
 
Лозан Панов: За оставката вече казах – няма да подавам оставка!
 
Медия: Защо жена Ви трябва да Ви оправдава?
 
Медия: Ще Ви помоля за кратък коментар за законовите изменения, според които и тримата големи могат да бъдат разследвани, одобрявате ли тази идея и ако не – защо?
 
Лозан Панов: Съвсем накратко, това не е някаква нова идея, това е идея още от предходния министър на правосъдието. Тя се възпроизвежда в последното изказване и първите стъпки на новия министър на правосъдието. А изкуственото пришиване на двамата председатели на ВКС към главния прокурор е тема, която и преди това съм дискутирал, няма как тя да бъде приемлива за българското законодателство, доколкото такива предпоставки съществуват. Това е темата за разследването. А темата за предсрочното прекратяване на мандати, ако това е основният въпрос, който ми задавате, в Закона за съдебната власт има ясно регламентирани основания, които са предвидени. Това включва както случаите, когато мандатът свършва преди изтичане на определеното време, така и при другите хипотези.
 
Медия: Защо съпругата Ви тръгна да Ви оправдава?
 
Лозан Панов: Оставам с впечатлението, че се търси по-скоро основание, а не се търсят законови предпоставки.
 
Медия: Но кой може да разследва тримата големи? Извинявайте, но това е все едно аз да си разследвам моя шеф! Как трябва да се промени закона и кой би трябвало да ги разследва?
 
Лозан Панов: Не е така, защото прокуратурата е пирамидална структура, на върха на която стои главният прокурор, така че казусът за разследването на главния прокурор е казус, който е дискутиран и след осъдителното решение в Страсбург срещу България от 2009 г. Не съм чувал ЕК да изисква някакъв таен ред на разследване на тримата големи, по-специално на двамата председатели. Те и сега биха могли да бъдат разследвани от прокуратурата. А що се отнася до мен конкретно, аз и сега съм разследван, срещу мен има и данъчни проверки, и КОНПИ.
 
Медия: Не трябва ли да освободите поста, докато тече това разследване?
 
Лозан Панов: Отговорих вече на този въпрос.
 
Медия: А защо пуснахте жена Ви да Ви защитава? Споделяте ли нейното мнение?

След този въпрос, Панов побърза да изчезне от конференцията.