По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите, наричан е още Зарезан, защото се празнува в началото на подготвителния сезон, когато се започва резитбата на лозята. Днес, 14 февруари по традиция този празник се отбелязва със зарязване на лозята.
Обичаят повелява в празничния ден стопаните, които имат лозя, да &quot;зарежат&quot; няколко пръчки, после да полеят корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на Цар на лозята - обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото &quot;царуване&quot; да се роди обилен плод.<br /> <br /> Eтнографите откриват основата на празника в древния култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.<br />