Лятна вечеря с българска салата айсберг и толстолоб
Докато чакаме рибата да стане готова, моментът е подходящ за наздравица, защото такава прекрасна вечеря не може да мине без нея
Когато горещото юлско слънце залязва, обикновено изгряват възможностите за лесни летни ястия, които по скалата за вкусно от 1 до 5, отговарят поне на 6.
Не се тревожете, ако кулинарът вкъщи сте вие и трябва да отговорите на очакванията на цялото семейство. Предлагаме ви вариант за свежа салата от айсберг с италиански дресинг и толстолоб, които ще се хареса на всички и няма да ви лиши от заслуженото време за летен релакс.
Нека започнем със салатата, чиято рецепта е приятна и позволява да включите децата като помощници. Mожете да си набавите българска салата айсберг от пловдивското село Златитрап, намалена с 50 % от 8-ми до 11-ти юли в Lidl.
Необходими продукти:
1 средна салата айсберг
50-60 гр. от вашето любимо сирене, тънко нарязано
1 чаша отцедени топки от моцарела
Няколко мариновани люти пеперончини или друг вид пиперка по избор
½ малък червен лук, нарязан на колелца
½ чаша зехтин
5 с.л. бял винен оцет
1 с.л. майонеза
1 с.л. захар
1½ ч.л. сушен риган
1 скилидка чесън, ситно нарязан
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Първо се заемете с дресинга. За целта смесете в подходяща купичка зехтина, оцета, майонезата, захарта, ригана и чесъна. Подправете със сол на вкус и прясно смлян черен пипер, за по-изразен аромат. Срежете салатата наполовина през стъблото и я разкъсайте с ръце на парчета.
Подредете ги върху подходящо плато и добавете нарязания на колелца червен лук, сиренето, моцарелата и пеперончините, като ги разположите между късовете от салатата. Полейте с готовия вече дресинг и поръсете още малко от черния пипер.
Дресингът може да се съхранява цяла седмица в хладилник, което ще ви позволи да го използвате отново за следващата салата.
Ако семейството ви е от онези, които не могат само с лека салата за вечеря, може да приготвите в допълнение толстолоб – месото му е бяло, нежно и приятно на вкус. Този вид риба е много вкусна панирана или изпечена на скара, под формата на шишчета или филета. За по-изразен вкус, може да се подправи с черен пипер, босилек, копър, мащерка, риган или дафинов лист.
До края на седмицата можете да намерите филе от толстолоб без кост и кожа на Lidl цена за 7,99 лв. за килограм.
Докато чакаме рибата да стане готова, моментът е подходящ за наздравица, защото такава прекрасна вечеря не може да мине без нея. Дали с чаша бяло вино Шардоне или Совиньон блан, удоволствието е гарантирано, ако изстудите добре аперитива.
А за да си кажете „Наздраве“ и с децата, налейте в чашите сок мултивитамини, който също е с 50 % намаление в Lidl – 0,89 лв. за литър. И понеже любимата част от вечерята за децата е десертът, може да ги изненадате с млечен десерт с плодове на Pilos, който може отново да намерите там на половин цена.