Любопитни факти за шафрана, които не знаем
Шафранът е най-скъпата подправка в света, която някои готвачи определят и като най-ценената в кулинарната индустрия. Тя се получава от цветовете, по-точно от тичинките, на шафрановия минзухар. Цената ѝ може да достигне астрономически величини от рода на 30 000 евро за килограм.
Името идва от арабската дума „asfar”, което в превод означава "жълто".
Той се е използвал в Китай още през 7-ми век, а в Европа е бил пренесен първо в Испания от арабите през 10-ти век.
Лечебните свойства на магическата подправка са познати от най-старите медицински документи, датиращи от 1600 г. пр. Хр. Шафранът е известен като лек за проблеми със сърцето и храносмилането, запазва зрението, като освен това е и мощен антиоксидант.
За шафрана могат да се кажат още много неща. Ето някои от най-малко познатите факти за него:
Египтяните са правили бира с шафран и кимьон
Мумиите са били поръсвани с шафран
Шафрановото цвете се смята за божествено и се споменава в творбите на Омир
При финикийците, през първата брачна нощ, чаршафите били боядисвани с шафран
Шафранът се използва и в парфюмерията
Шафранът е един от най-популярните афродизиаци
Шафранът е по скъп от златото
Шафранът може да издържа при минус 20 градуса
Най-вкусният ориз се приготвя с шафран
Източник: fakti.bg