В ранните си години не бива да се влюбвате страстно, ако искате да откриете щастливата си любов в по-солидна възраст, съветват британски учени, цитирани от в. “Гардиън”.
“Ако светът беше съвършен, ние щяхме да помним от втората, а не от първата си любов”, твърди социологът Малкълм Брайнин от Института по социални и икономически изследвания към университета на Есекс.

Изследвайки случаи на щастливи двойки, водили и продължителен съвместен живот, той е установил, че страстната първа любов може да се превърне в нереалистично мерило, заради което по-късните отношения с нови партньори неизбежно ще изглеждат скучни.

Антропологът Хелън Фишър от университета “Ръджърс” (Ню Джърси, САЩ) пък твърди, че е открила неопровержими материални доказателства за трайността на романтичната любов. Изследвайки чрез компютърен томограф мозъчната дейност на двойки с повече от 20 г. щастлив съвместен живот, тя е установила, че активността на мозъка при тях е сходна с показателите на хората, чийто любовен роман продължава по-малко от половин година.

“Очевидно романтичната любов е призвана да бъде не само тласък към сближаване на двойката, но и да запазва и укрепва продължителните отношения”, отбелязва Фишър. /здраве.bg