Половината лютеница, която се продава у нас, се прави от китайско доматено пюре, обявиха експерти. До преди 2 години ситуацията е била още по-трагична. Тогава в родните магазини почти 100 % от продукцията е била с вносни суровини.
От Асоциацията на зеленчукопроизводителите от Югоизточния район са категорични, че и сега над 98% от лютеницата е от китайски пюрета. &ldquo;Консервните предприятия в България сеят зеленчуци, колкото за рекламите. Родното производство е една малка част от пазар у нас и няма как страната ни да спре вноса на зеленчуци по вече уредени канали за търговия&rdquo;, коментира пред &ldquo;Преса&rdquo; Никола Недялков, председател на сдружението.<br /> <br /> Основният проблем обаче не са суровините, а сринатият пазар. Производителите все по-често използват родни продукти, но няма кой да купува, тъй като извън София търсенето е изключително слабо. /БЛИЦ <br /> <br />