“Бугаришта Исселете се от Бугариjа, таа е наша териториjа. Окупатори сте и затоа Господ ке ве потопи ако не се разбегате од таму до 2011 год. Побрзаjте нема много време! Македонец
Това гласи текст във форума под статия в македонския вестник “Нова Македония”.
Ето и другите две мнения така, както са написани, с грешките, преди и след посоченото:
Кога за 50 годнии история успяхте да формирате малциства в Гърция бе малоумници това са Българи. За да влезнеш в НАТО и ЕС не трабва да се караш със съседите и да си присвояваш чужда история и да си фантазираш малциства. Баш комита
Ке видим кой ке потопи Господ, Фалшивата държава македония я очаква съдбата Югославия. Ализаторите предричат че Македония ке се разпадне. Комита

Самият материал в “Нова Македония” разказва за публикация в гръцкия вестник “Елефтеротипия” под заглавие “Несъществуващото малцинство съществува”, като македонското издание има предвид “македонско” малцинство. Според гръцкия вестник нямало дилема, че тези хора съществуват, говорят свой език и имат свои обичаи. А като пример се посочва, че били цитирани оригиналните “македонски „молчи“ и „не знам“.
За това кои са и какви са в крайна сметка македонците, за това колко странно е хората в държава, обявила независимост преди 17 години, да не знаят кои са и какви са, след като веднъж вече са се отказали от това да са българи, как се чувстват тези хора и до какви куриози стигат, припомняме публикуваните по-рано днес извадки от материал в македонския вестник “Дневник”.
Какво ново има в Македония? Дали е решен спорът с Гърция? Или започнахме преговори с ЕС? Нито спорът с Гърция е решен, нито започнахме преговори с ЕС. Вместо идентичност “европейска”, си градим идентичност антична. Хем антична, хем библейска, още малко и от преди потопа.
Изведнъж ме удря новината за епохалното откритие: “Македонците са музикален народ, доказателство за това е свирката, намерена при разкопки на археологическия обект Кале”. Каква загуба за нашата идентичност щеше да бъде ненавременното откриване на фамозната свирка от бронзовата епоха. Без свирката от преди 33 века щяха да са напразни всичките ни аргументи, че сме музикален народ. А само ден по-рано народът доказа, че е музикален. Без да използва свирка, освирка политика с най-висок рейтинг /премиера Никола Груевски - бел.ред./, когато се опита да произнесе реч на хуманитарен концерт в памет на македонската музикална легенда /Тоше Проески – бел. ред./.
Най-големия идентичностен шок преживях миналата година, когато посетих в Битоля музейната изложба “Македонски неолит” /от 10 000 г. до 3 000 г. преди новата ера/. Не е за вярване, но там беше изложен нашият ключов аргумент в защита на името: “Съществителното име Македония, прилагателното име македонски са във всекидневна употреба през ранната каменна епоха”. Ако не сте знаели досега, колонизацията на Европа е започнала от “Македонския полуостров /който бил преименуван в Балкански полуостров едва през 1804 г./”. Едно от незабравимите послания от битолската изложба “Македонски неолит” /подкрепена от Министерството на културата/ все още ми звучи в ушите: “Македония е основоположник на европейската цивилизация”!
Преди десетина дни беше публикувано още едно необоримо доказателство, че другите знаят повече от самите нас кои сме и какви сме. Като ударна вест беше съобщено за епохалното откритие на един печеливш швейцарски институт, според който “голямата част от македонците са преки потомци на античните, а много по-малка част имат славянски произход”. ... Със швейцарска прецизност е установено, че нашият произход е цели 30 % антично-македонски, а само 15 % славянски. За разлика от произхода на жителите на Гърция, който е само 5 % антично-македонски и цели 20 % славянски! Резултатите подкрепят и тезата за “петата колона” в нашите редици – цели 15 % от нас имат елински произход, също колкото и славянски! Според швейцарските генетици има повече смисъл да се говори за”славоелини” отколкото за “славомакедонци”. Тук има още няколко куриоза. На второ място в генетичната листа с цели 20 % е нашият германски произход – което дава основания за претълкуване на войната срещу германските фашисти като “братоубийствена война”. ... А нима е възможно “петте века под турско” да не са оставили никакви генетични следи?, пише македонският вестник. 

И за край, последното засега мнение от същия  форум: Ах бре Волгари и Ромеи, зар не ви сеуште јасно дека ние сме истите оние Македонци кои ве донесоа овде од Азија и Египет. Дојде Монголот, научи Македонски јазик и писмо и се нарече Волгарин, дојде Африканцеот од Сомалиа, научи да се улизува на Рим, Англија и другите и се нарече Грк. Овој полуостров е Македонски полуостров - не е Балкан (тур. крв и мед). Не сте добредојдени на Македонскиот полуостров - натрапници едни. Воjвода
Елка Василева, БЛИЦ