Под 1 процент от предлагания на пазара ръжен хляб е истински, а в останалите случаи се използват оцветители, които заблуждават клиентите. Това стана ясно по време на дискусия за стандартите и качеството на хляба.
Според проф. Йордан Караджов от Университета по хранителни технологии в Пловдив, масово се произвежда пшенично-ръжен хляб, който не е и толкова диетичен. В него ръженото брашно е между 10 и 15 на сто. Според хлебопроизводителите цената на истинския ръжен хляб е над 1,80 лв. <br /> <br /> По време на дискусията бе засегната и темата за цената и качеството на хляба. Според Красен Йоркишев, изпълнителен директор на хлебозавод, въвеждането на минимална изкупна цена на хляба може да се възприеме и като антикризисна мярка. Той призова и за намаляване на ДДС ставката от 20 на 10 на сто. /БЛИЦ