Не бива да се очакват сензации при избора на главен прокурор. Обществото се вълнува, защото става дума за нашата държавност, за това хората да получават от правосъдието повече от това, което очакват. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия вицепрезидентът (2012 - 2017 г.) и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова. 

Това е животрептяща тема, няма да мине без вълнение, без съмнение. Не е маловажно кой ще застане на този пост, добави тя.

Партийно-политическата власт има желание да управлява съдебната власт. Поражда се въпросът какви са представите на системата. Много е важно какво законодателство ще направим, какви хора има в политическата система и как те ще си взаимодействат със съдебната власт, посочи бившият правосъден министър.

Важно е какво законодателство ще направим ние. Доста неща се направиха и в Конституцията, и в Закона за съдебната власт по въпроса за главния прокурор и как да работи прокуратурата, заяви Попова.

Тя уточни, че новият главен прокурор ще се избира по нови правила. В момента в Министерството на правосъдието работят по проект за обширен проект, който касае конкурси, атестации за магистратите. Друг проект за отговорност на тримата големи, заяви още бившият правосъден министър.

Според Попова правомощията на новия главен прокурор не трябва да се променят.