На този етап мога да кажа, че буквално от първия час следим информацията за отвлечения израелски кораб, на който има двама българи. В постоянна връзка сме с представителствата ни в региона, международните ни партньори и службите, на този етап по малко говорене е по-добре, трябва повече проактивност, така че във всеки един момент, в който се отдаде възможност да се погрижим за сънародниците ни. 

Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на пресконференция в МС след заседание на НСТС, попитана за усилията по освобождаването на българските моряци. 

"Казала съм го много ясно, в рамките на преговорите за това правителство политическият представител на ГЕРБ съм аз. Оттам нататък трябва да си припомним, че разговорите бяха водени между мен и Денков. Веки един министър в това правителство е одобрен от двамата. Много е важно да погледнем какво бихме искали да се направи.

Министърът на МВР, Денков и аз проявяваме нулева толерантност към насилието", каза Габриел, попитана чие назначение е вътрешният министър Калин Стоянов. 

"И тримата казваме "не" на каквото и да е насилие срещу българските граждани. В този случай смятам, че в контекста, в който България се бори всячески да бъде член на Шенгенското пространство, е много важно да успяваме да открояваме отделните ситуации, да изчистваме детайлите, там където има напрежение, и да се върви напред.

Всеки дебат връщащ към миналото не ни позволява да вървим към бъдещето", каза още тя. 

Имаме много ясно изявление на министър-председателя по въпроса, добави Габриел. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук