"Фалшивите новини са един от най-големите проблеми в интернет, защото те атакуват доверието помежду ни. Ние още не съумяваме да имаме ясни граници за формата на този феномен. Трябва да направим така, че да ограничим неговия обхват и това правя заедно с моите колеги". Това каза еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел в сутрешния блок на БНТ.

"По примера на фалшивите новини кибератаките не познават граници. През май влезе в сила Директивата за сигурността на мрежите, трябва да се работи на ниво ЕС. Всяка година в рамките на 2 дни държавите-членки ще се събират и ще симулират кибератаки. Трябва да инвестираме в човешкия материал, не само в технологиите, допълва Мария Габриел.

" Имаме един общ регламент за защитата на личните данни, задали сме най-високия регламент в света. ЕС ще следи какви са трудностите, които среща малкият и големият бизнес. Задаваме стандарт, той има данни да бъде подет и в световен план, каза още еврокомисарят. Образованието чрез новите технологии е гаранция за перспективност пред младите хора. След броени дни стартира нашия пилотен проект "Цифрова възможност", в който привличаме хора, които не са IT-специалисти. Стажът е платен в рамките на програмата "Еразъм +", каза тя.