Информационното дело “Галерия” в Държавна агенция “Национална сигурност”, което включва подслушването на журналисти от почти всички медии, все още не е приключило, заяви депутатът от ДСБ Елиана Масева по БНТ. По думите й няма данни, че са подслушвани главни редактори.
Тя отказа да уточни кои журналисти са разработвани с мотива, че делото продължава и данните от него са класифицирана информация.
В началото на август тази година председателят на ДАНС Петко Сертов в издал устна заповед, че трябва да се изследва негативна информация срещу властта и премиера. Задачата е била де се следят медиите, а това е наистина тревожно, защото агенцията не би следвало да изпълнява политически поръчки. Използвани са разпечатки на телефонни разговори, както и специални разузнавателни средства. Според нея в случая с тази разработка се наблюдава процес, подобен на този в Русия, където бившият президент Владимир Путин ограничава свободата на словото. Това наричаме “путинизация” и е заплаха за България, коментира тъмносиният депутат.
Масева отново настоя да се създаде предвидената в Закона за ДАНС парламентарната комисия, която да следи дейността на агенцията.  /БЛИЦ