Правителството тази седмица размисли и прие предложението на социалния министър Емилия Масларова да почиваме от първи до шести май. Промяната се дължи на това, че браншови организации в сферите на туризма, услугите и строителството са поискали сливане на почивните дни.
Миналата седмица правителството отхвърли предложението за сливане на почивните дни между първи май и шести май с аргумента, че по време на икономическа криза толкова дълга ваканция не е добре за бизнеса и че отработването в съботните дни е неефективно. “От личен опит служителите, когато са отработвали в събота са се ориентирали към приключване на работа около обед и официално или не -са пускани следобед. Това дали е правилно или неправилно се прави по целия свят през цялото време и винаги ще се прави”, аргументира се миналата седмица министърът на държавната администрация Николай Василев.
Тази седмица обаче аргументът за сливането на почивните дни е друг. В период на криза не трябва да се съобразяваме само с един отрасъл, а да дадем възможност на други да припечелят, мотивира се Емилия Масларова. Тя добави, че чрез шестдневната ваканция се дава шанс да се развиват отрасли като туризма, транспорта и услугите, тъй като се очаква покачване на потреблението. Министърът на културата Стефан Данаилов също е подкрепил предложението, тъй като това щяло да даде възможност и за развитие на културния туризъм.
Петя Шекерлетова, БЛИЦ