На осем родители от Добрич местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни е наложила възпитателни мерки през миналата година. За седем от тях мярката е предупреждение, а една майка е санкционирана с 500 лева, защото 13-годишната й дъщеря проституира, разказва репортаж по бТВ.
Майката не невръстната проститутка се съгласи да се срещне с екип на bTV, но само ако се запази анонимността й. Тя е майка на три деца, отгледала ги сама, защото съпругът й бил все в затвора. Голямата й дъщеря вече е пълнолетна. По-малката обаче започнала да проституира когато била едва 11-годишна.

"През 2006-2007 г. не се прибираше вкъщи. По-късно разбрах, че ходила да проституира, събирала се с деца, по-точно с момичета от контингента, което не го одобрявах. Многократни издирвания и в краен случай се съгласих да отиде в ТВУ само и само да я откъсна от тези неща", разказва жената.

Преди две години тя тръгнала да търси работа в столицата. Шест месеца отсъствала от дома и оставила децата на грижите на майка си - болна възрастна жена, която обаче не успяла да се справи с възпитанието на тийнейджърката. Тогава разбрала, че дъщеря й е тръгнала по лош път.

"Просто от хора, които са я видели на пътя и че се събира с такива хора от контингента и ме уведомиха и впоследствие вече разбрах. След първото издирване вече от инспектора разбрах, че тя действително се занимава с това нещо. Вина чувствам от една страна, че съм изтървала контрола на времето заради моето отсъствие. Колкото и да й разправяш, тя като слуша другите..."

Мнението на експерта:

"Отсъствието на майката преди години се оказва определящо за поведението на малолетната, а впоследствие, деянията, които тя имаше, поведението, което проявяваше, изостри отношенията между майката и детето. Вярно, че майката е правила опит, но това е едно изкуство да намериш верния път", отбелязва Росица Добрева, секретар на местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни. /БЛИЦ