Починали хора от тетевенското село Градежница масово се погребват в ниви, частни парцели или направо на метри от къщите си, съобщава DeltaNews.
Последният фрапиращ случай на закопани в двор е само отпреди 2 седмици, когато в катастрофа загиват двама младежи на 17 години. Учениците Стефка и Атанас умират на място в лека кола. Тленните останки и на двамата са заровени в частни имоти.
"Съобразявам се с желанието на близките, макар че тази практика стана системна", обясни кметът на селото Свилен Русинов.Тялото на Стефка е погребано точно зад къщата й. Родителите на момичето сами пожелали това, въпреки че болката им по загубата се увеличава допълнително от ежедневната гледка на гроба.  


Друга причина за страховитата практика при погребенията е, че гробищният парк е препълнен. За това общински съвет в Тетевен отпуска още един терен. Парцелът обаче се намира на 7 км.от Градежница.

„Не искаме да возим толкова километри мъртвите. Не се страхуваме да ги копаем в имотите си. Кой където има място - там", разказва съседка на загиналата ученичка, сочейки зад къщата, където се намира гробът й.

Кметът на селото Свилен Русинов обясни, че помашките села в околията са трудни за управление, тъй като хората не се подчиняват на властите, а традициите и мисленето на жителите са закостенели.

„Трябва да минат много години, за да се променят нещата. Опитвам се да им внуша, че това е грешно, но обезумелите от мъка близки не дават и дума да се каже", обясни той.

Освен това, когато се издава смъртен акт в него не се посочва къде се намира последният дом на мъртвеца. „Не бива да ги виним. Имат си и фамилни гробища, където предпочитат да бъдат погребвани. И община Тетевен, и аз трябва да подходим с уважение към тези хора, тъй като те са затворено общество, живеещо с навиците си отпреди десетки години", допълва Русинов.  /БЛИЦ