Нямаме никаква вина. Това казва в интервю за "24 часа" д-р Валентина Мазнейкова по повод смъртта на родилката Запряна Христова от Петрич, която издъхна, след като роди със секцио в нейната клиника "Св. София".
"Причините за смъртта са ясни и те ще дойдат рано или късно на бял свят. Причината за фебрилното състояние е неясна, това е трагедията, която не ми дава мира", казва д-р Мазнейкова. "Това е първият случай, в който ние и нито един друг лекар, който се е сблъсквал с него, не разбра какво й беше на жената. От какво беше болна, само Господ знае", обяснява тя. Тя постъпи при нас болна, но видимо в добро състояние, с промени в кръвната картина, които ден след ден се влошаваха, посочва Мазнейкова. По думите й при случая със Запряна нямало инфекция, но имало катастрофална кръвна картина.

"Най-обидното е, че се хвърля кал върху д-р Мазнейкова, която е един от най-добрите специалисти по перинатална медицина в България. Недоумявам как някой може да си помисли, че тежък случай може да остане необгрижен при нас! Тук не става дума за проблем, възникнал вследствие на работата, а за жена, която си идва с проблем. Това е видно от всички документи. Всеки разбира какво значи утайка 100 и С-реактивен протеин 256. Голямата заслуга на д-р Мазнейкова е, че има живо и здраво бебе", казва от своя страна съпругът й  д-р Христо Мазнейков.

Припомняме, че в първите дни на март бременната Запряна вдигнала температура. На 5 март е приета в клиника "Св. София", а на 10 март бебето е извадено със секцио. Със съпруга й обикалят още 3 болници и на 4 април Запряна умира от сепсис, който тръгва от матката и за дни обхваща целия й организъм. Съпругът на Запряна Христо Коледаров е убеден, че лекарите са виновни за смъртта на жена му. Той заяви, че ще съди д-р Мазнейкова и съпруга й Христо Мазнейков.   /БЛИЦ