Известният в Петричко бизнесмен Лъчезар Петков - Мазния, застава пред съда в Благоевград за контрабанден внос на 23 тона свинско месо от Гърция в България и опит за подкупване на митничари, съобщи Дарик радио.
Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла срещу Лъчезар Петков обвинителен акт по два текста от Наказателния кодекс, за нелегален трафик на стоки в големи размери и предлагане на имотна облага на длъжностни лица, за което законодателят предвижда общо до 16 години лишаване от свобода и глоба до 100 000 лева.

През месец ноември 2005 година Петков е осъществил трафик на 19 тона свинско контрафиле и близо 4 тона бонфиле, на обща стойност 125 000 лева. Кашоните със замразеното месо митиничските служители на ГКПП - Кулата открили в тир, нает от Лъчезар Петков.

Ден след задържането на месото на ГКПП - Кулата, Лъчезар Петков предложил на служителите на българо-гръцкия пункт - Людмил Иванов и Кирил Кацаров, сумата от 10 000 евро, за да не извършват действия по служба и щателна митническа проверка за установяване произхода на свинското месо. Митничарите обаче не приели имотната облага и депозирали жалби срещу Петков.

Лъчезар Петков е подсъдим и за крупна данъчна измама, свързана с внос на рапично олио от Гърция, заедно със столичния бизнесмен Цанко Дренски - съпруг на депутата от НДСВ, Теодора Дренска. /БЛИЦ