През това време на годината сме свидетели на един голям коктейл от вируси, повечето от които са от групата на ентеровирусите. Това каза по БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
„В повечето случаи клиничната картина е много близка при различните щамове - засягане на горните дихателни пътища, гадене, повръщане, диария. Заболяването започва с висока температура”, обясни той.
 
„При над 95% от случаите протичането на вирусите е сравнително леко. В рамките на 2-3 дни продължава цялата клинична картина и с лек диетичен режим човек се възстановява. По-скоро при малките деца има някакви рискове, затова там навреме трябва да се търси лекарска намеса”, заяви д-р Кунчев.
 
Той уточни, че само на отделни места у нас има по-високи нива на заболеваемостта. В началото на разгара на ентеровирусите сме. „Голямата част от тях не се предават по въздушно-капков път, а по фекално-орален. Затова тук хигиената е много важна. При повечето случаи вирусът се проявява при срив в системата на хигиена, затова дезинфекцията тук е ключов фактор”, подчерта д-р Ангел Кунчев.
 
Той напомни плодовете и зеленчуците да се измиват внимателно преди ядене и уточни, че приемането на хранителни добавки няма кой знае какво значение като превантивна мярка срещу летните вируси.