Лекарите от Методистката болница в Хюстън се обръщат с молба към жените да обърнат внимание на здравето си по време на празниците.
На плещите на жените по време на празниците пада почти цялата тежест по подготовката на коледната и новогодишната трапеза и празника, което се превръща в сериозен стресов фактор. Допълнителни негативни събития в този период може да предизвикат сърдечен пристъп или стресова кардиомиопатия, при която сърдечният мускул започва да се съкращава много по-лошо. Най-често това се случва при жени на възраст 50-75 години.

Инфарктът може да се случи и без тези типични симптоми, като болка в гърдите и недостиг на въздух. Симптомите могат да наподобяват лошо храносмилане, грип или напрежение в мускулите. Също така в списъка на възможните симптоми се включва и гадене, повръщане, прекомерно изпотяване, световъртеж, чувство на стягане около гърлото, неритмично или ускорено сърцебиене. Лекарите призовават при съмнения за инфаркт да се търси помощ незабавно и да се направи кардиограма.
 
Милена ВАСИЛЕВА, в. "Доктор"